raw rolada gryczano-śliwkowa z kiwi


Rolada pierwsza w mojej kuchennej karierze, rolada, która rozwiała wszelkie mojej obawy, co do robienia tego typu słodkości. Ku mojemu zdziwieniu, ciasto bez problemu zawinęło się w rureczkę, pochłaniając zielone kiwi. Smakiem również nie zawiodła, jednak przy samych pysznych składnikach, może wyjść coś niesmacznego?



SKŁADNIKI:


  • 3 szklanki ekspandowanej gryki
  • szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 120 g suszonych śliwek
  • szklanka jagód goji
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki mleka owsianego
  • 3 kiwi

WYKONANIE:

Śliwki moczymy 8 min w ciepłej wodzie, odcedzamy i blendujemy z dwiema szklankami gryki i mlekiem owsianym. Do zblendowanych składników dodajemy pozostałą szklankę gryki, jagody goji,amarantus i cynamon, całość ponownie blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy na papier do pieczenia, ugniatamy i formujemy prostokąt. Kiwi obieramy, po czym odkrajamy po kawałku z przodu i z tyłu. Owoce układamy jeden za drugim na środku ciasta, następnie obwijamy je ciastem. Najlepiej zrobić to posługując się papierem do pieczenia, nie przykleja się on do ciasta i ułatwia formowanie rolady. Naszą "rurkę zalepiamy z każdej strony ciastem i okdładamy do lodówki na ok 2 godzinki.


szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:www.sklepagnex.pl


Superfood w Twojej kuchni

Share:

5 komentarze

  1. Bardzo ciekawe, z chęcią spróbuję, mam może głupie pytanie: tej gryki się nie gotuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, prażona gryka jest gotowa do spożycia od razu :D

      Usuń
  2. Ale fajnie wygląda, cudnie po prostu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pochłonęłabym to cudo raz dwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny świetny pomysł :D Nie wpadłybyśmy na taką roladę a z kiwi prezentuje się jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń