ciasto pietruszkowe z polewą karobową




Ciasto marchewkowe zbyt oklepane ? W takim razie pora na ciasto pietruszkowe, polane wegańską polewą karobową. Jest to moja pierwsza taka polewa, więc jestem z niej niesamowicie dumna.
W duecie z ciastem tworzy nieziemsko pyszną całość. Dodatkowo nie wymaga uruchomiania piekarnika.



 SKŁADNIKI:


  • 2 szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej
  • szklanka płatków owsianych
  • łyżka nasion chia
  • pietruszka
  • ziarenka z laski wanilii
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1/2 szklanki rodzynek

POLEWA:

  • 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki karobu

WYKONANIE:

Pietruszkę obieramy i trzemy na małych oczkach. Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok 8 minut- po czym dokładnie blendujemy je razem z wodą i dodajemy do pozostałych składników. Całość dokładnie razem blendujemy, następnie przekładamy do aluminiowej formy i odkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Gdy ciasto jest gotowe, robimy polewę:
Mleko kokosowe umieszczamy w garneczku i rozpuszczamy, dodajemy do niego karob i dokładnie mieszamy. Polewamy gotowe ciasto. Dodatkowo możemy posypać je z wierzchu rozdrobnionymi orzechami.





Share:

6 komentarze

  1. Przypomniałaś nam, że miałyśmy kiedyś poszaleć z pietruchą na słodko :D Zainspirowałaś nas tym ciachem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można czymś zastąpić kaszę ekspandowanej? Tak bardzo chce zrobić a nie mam:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ryż prażony mógłby się tu dobrze wpasować :D

      Usuń
  3. smak i zapach pietruszki jest mocno wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń