domowy chleb gryczany na zakwasie

Raz miałam przyjemność jeść taki prawdziwy domowy chleb na zakwasie. Zapragnęłam zrobić własny- pełnoziarnisty z mąki żytnie. Gdy zabrałam się do jego robienia i byłam na etapie ważenia mąki, okazało się, że mam jej mniej niż powinnam, więc wykorzystałam inną- gryczaną. Wymieszana z zakwasem odpoczywała dwa dni, by następnie dać owoc w postaci pysznego chlebka gryczanego.



SKŁADNIKI:


  • 270g mąki gryczanej
  • 215g pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 45g mąki owsianej
  • 100g zakwasu chlebowego
  • 360g wody
  • odrobina soli himalajskiej/morskiej

WYKONANIE:

Mąki mieszamy razem z solą. Zakwas mieszamy z wodą. Całość razem mieszamy- najlepiej mikserem ok 5 min. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do ciepłego miejsca na 2h, po czym ponownie mieszamy. Drugi raz przemieszane ciasto umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu/lodówce na dwie noce. 
Gdy nasze składniki odleżą swoje, przekładamy je do formy do pieczenia chleba i w temp 180 stopni pieczemy ok 40-50 min. Co jakiś czas doglądając stanu chlebka.
Pamiętajcie, każdy piekarnik jest inny, więc pieczenie może trwać nawet dłużej.



Miło było oderwać się na chwilę od nauki i dodać posta. Teraz trzeba wracać do rzeczywistości i liczyć prędkość reakcji chemicznych, poznawać przemiany mszaków, paprotników i innych roślin. 

Share:

3 komentarze

  1. Jak widać nie ma sytuacji bez wyjścia! Gryczana mąka musiała dać temu chlebkowi fajny gryczany posmak. Od wielu osób słyszałam, że jest on niezbyt smaczny, ale ja tam uwielbiam, więc chętnie porwałabym kromkę takiego chleba od Ciebie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałyśmy zrobić chleb na zakwasie ale trzy razy już nam zakwas zdechł :/

    OdpowiedzUsuń