Snickers Tournik
SKŁADNIKI :
CIASTO:
- kostka tofu naturalnego 180g
- łyżka syropu daktylowego
- 3/4 szklanki mąki owsianej
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
- 1/4 szklanki ksylitolu
POLEWA:
- czubata łyżka gęstego mleka kokosowego
- łyżka karobu
+orzechy do posypania
WYKONANIE:
Tofu ugniatamy, po czym mieszamy z syropem daktylowym. Mąkę mieszamy z ksylitolem, po czym wraz z mlekiem dodajemy do tofu - całość ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 16-18 cm).Ulubione orzechy delikatnie ugniatamy i posypujemy ciasto. Dłonią staramy się je w nie wklepać.
Całość pieczemy w 180 stopniach przez 20 min.
Mleko kokosowe rozpuszczamy w garnuszku delikatnie podgrzewając, dodajemy do niego karob i energicznie mieszamy. Gdy powstanie nam jednolita polewa, polewamy nią upieczone ciasto.
Tags:
ciasta
ciasto
karob mielony
mleko kokosowe
olej kokosowy
orzechy laskowe
orzechy nerkowca
orzeszki ziemne
syrop daktylowy
tofu
17 komentarze
Ojojoj, boskie ciacho :) nie stosowałam jeszcze tofu do ciasta- czy wystarczy kupić takie w kostce czy musi to być wersja bardziej twarogowa, czyli tofu miękkie? :)
OdpowiedzUsuńZwykłe w kostce. Ja miałam tofu naturalne z lidla.
UsuńSuper połączenie, z daktylami zjem wszystko w ciemno :D
OdpowiedzUsuńMistrzyni! Jesteś po prostu genialna! <3
OdpowiedzUsuńJeju dziękuję😘
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńMoje smaki! Wyglada idealnie :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
ostatnio pichcę właśnie takie fit rzeczy ;)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
Nawet nie bawiłybyśmy się w krojenie tylko od razu dobrałybyśmy się do niego z widelczykami :D
OdpowiedzUsuńTo wcale nie jest zły pomysł!😁
UsuńPrzepysznie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńCzy ten przepis sprawdzi sie u cukrzyka ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Ksylitol, którym ciasto jest dosładzane, sprawdza się idealnie u cukrzyków. A syropu daktylowego dodałam tylko łyżkę- czyli nie jest go wiele (można dla bezpieczeństwa pominąć jego dodawanie)
UsuńMuszę w końcu wypróbować jakiś wypiek z tofu, bo to ciacho wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast owsianej mąki można użyć inna? Jeśli tak to jaką się sprawdzi z takich bezglutenowych?
OdpowiedzUsuńSmakuje mi to bardzo.
OdpowiedzUsuń