Domowe batony na odporność


Dzisiaj przedstawiam wam pomysł na naprawdę pyszne batoniki, które oprócz rozpieszczania podniebienia, pozytywnie wpływają na naszą odporność. Wszystko dzięki dwóm składnikom- imbirowi i miodowi, które nazywane są domowymi antybiotykami.


SKŁADNIKI:


  • 150g płatków pszennych pełnoziarnistych ( mogą być owsiane)
  • 50g orzeszków ziemnych ( u mnie niesolone)
  • 40g gorzkiej czekolady
  • 4łyżki miodu
  • kawałek świeżego imbiru
  • 40g wrzącej wody
  • 2 szczypty soli
  • +czekolada gorzka do polania (ok 20-30g)

WYKONANIE:

Imbir obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach, czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystko łączymy w misce i dokładnie mieszamy (czekolada powinna się troszkę rozpuścić). Odkładamy do zimnego pomieszczenia/lodówki na ok 30-60 min. 
Na tacy formujemy batoniki, po czym ponownie umieszczamy w zimnym pomieszczeniu/lodówce- u mnie było to na noc, aczkolwiek wystarczą 2-3h.
Gotowe batoniki polewamy roztopioną czekoladą i gotowe!




Share:

0 komentarze