Marchewkowo- jaglane pulpeciki
Niejednokrotnie próbowałam robić warzywne pulpeciki, aczkolwiek nie marchewkowe. Muszę przyznać, że żałuję, iż dopiero teraz je odkryłam. Są zdrowym i sycącym pomysłem na obiad.
Marchew zawiera wiele składników mineralnych, takich jak potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt, witamin A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy oraz inozytol. Zalety marchwi :
Marchew zawiera wiele składników mineralnych, takich jak potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt, witamin A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy oraz inozytol. Zalety marchwi :
- jest silnym antyoksydantem,
- blokuje związki rakotwórcze,
- wpływa na nasz układ odpornościowy,
- dzięki niemu nasza skóra ma ładny kolor.
- marchew chroni nasz wzrok,
- obniża poziom cholesterolu,
- zapobiega chorobom serca i nowotworom
Składniki ( na 6 pulpecików):
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- łyżeczka zmielonego lnu
- łyżeczka zmielonego ostropestu plamiastego (opcjonalnie)
- łyżeczka curry
- łyżeczka otartej bazylii
- woda mineralna ok 1 szklanka
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną gotujemy, pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę curry i mieszamy
- Marchew opłukujemy, obieramy i ścieramy na tarce (na małych oczkach) do miseczki
- do otartej marchwi dodajemy len, kaszę jaglaną, ostropest i bazylię
- wszystkie składniki mieszamy i zalewamy wodą
- z otrzymanej masy formujemy pulepciki i umieszczamy je w żaroodpornym naczyniu
- żaroodporne naczynie umieszczamy w piekarniku na ok 15/20 min w temp. 190 stopni C
0 komentarze