Snickers Tournik


Smak batonu Snickers ukryty w zdrowym, wegańskim cieście. Standardowo znikło z lodówki w ciągu jednego dnia. Tajemniczym pożeraczem owej słodkości byłam niestety ja. Cóż zrobić jeśli nie można się oprzeć temu tofurnikowi- snickersowi?

SKŁADNIKI :

CIASTO:


  • kostka tofu naturalnego 180g
  • łyżka syropu daktylowego
  • 3/4 szklanki mąki owsianej
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 1/4 szklanki ksylitolu 

POLEWA:

  • czubata łyżka gęstego mleka kokosowego
  • łyżka karobu
+orzechy do posypania


WYKONANIE:

Tofu ugniatamy, po czym mieszamy z syropem daktylowym. Mąkę mieszamy z ksylitolem, po czym wraz z mlekiem dodajemy do tofu - całość ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 16-18 cm).Ulubione orzechy delikatnie ugniatamy i posypujemy ciasto. Dłonią staramy się je w nie wklepać.

Całość pieczemy w 180 stopniach przez 20 min.
Mleko kokosowe rozpuszczamy w garnuszku delikatnie podgrzewając, dodajemy do niego karob i energicznie mieszamy. Gdy powstanie nam jednolita polewa, polewamy nią upieczone ciasto.


Share:

16 komentarze

  1. Ojojoj, boskie ciacho :) nie stosowałam jeszcze tofu do ciasta- czy wystarczy kupić takie w kostce czy musi to być wersja bardziej twarogowa, czyli tofu miękkie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłe w kostce. Ja miałam tofu naturalne z lidla.

      Usuń
  2. Super połączenie, z daktylami zjem wszystko w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mistrzyni! Jesteś po prostu genialna! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. Moje smaki! Wyglada idealnie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio pichcę właśnie takie fit rzeczy ;)
    PorcelainDesire

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet nie bawiłybyśmy się w krojenie tylko od razu dobrałybyśmy się do niego z widelczykami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ten przepis sprawdzi sie u cukrzyka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Ksylitol, którym ciasto jest dosładzane, sprawdza się idealnie u cukrzyków. A syropu daktylowego dodałam tylko łyżkę- czyli nie jest go wiele (można dla bezpieczeństwa pominąć jego dodawanie)

      Usuń
  9. Muszę w końcu wypróbować jakiś wypiek z tofu, bo to ciacho wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast owsianej mąki można użyć inna? Jeśli tak to jaką się sprawdzi z takich bezglutenowych?

    OdpowiedzUsuń