pieczone sajgonki z cukinią, grzybami mun i mozzarellą

Dzisiaj pora na pyszne chrupiące sajgonki! Co ciekawe- pomysł na przepis urodził się w mojej głowie całkowicie spontanicznie. Podczas przygotowywania nadziewanych plasterków cukinii, uznałam, że ciekawie byłoby zamknąć je w papierze ryżowym i upiec- tak aby ten stał się chrupiący. Muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! Całość podkreślał smak sezamu, którym posypany był każdy z plasterków cukinii (ostatnio jestem uzależniona od sezamu i dodaję go wszędzie)

SKŁADNIKI :
  • mała cukinia
  • 100 g mozzarelli wegańskiej
  • garść grzybów mun
  • 2 łyżki sezamu
  • 7 sztuk papieru ryżowego
  • przyprawy: słodka papryka, chilie, pieprz ziołowy, curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką
WYKONANIE:
  1. cukinię kroimy w plasterki- każdy z nich posypujemy przyprawami i sezamem
  2. grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 20 min, po czym przez 10 min gotujemy
  3. gotowe grzyby kładziemy na każdy z plasterków- następnie kładziemy mozzarellę (najlepiej kulki kroić na pół)
  4. papier ryżowy zwilżamy mokrym ręczniczkiem i na każdą sztukę kładziemy po jednej cukinii- następnie składamy rogi do siebie (zamykając cukinię w papierze)
  5. całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 min

Share:

3 komentarze

  1. Sajgonki musiały smakować bajecznie. Uwielbiam cukinię w każdej postaci.:) Przyznam, że jeszcze nigdy nie jadłam grzybów mun.

    OdpowiedzUsuń