domowy jogurt sojowy
Domowy jogurt sojowy, czyli coś czego wykonanie daje nam mnóstwo satysfakcji i radości. Wczoraj zrobiłam swój pierwszy i jestem z niego dumna! Nie jest gęsty (coś jak grecki), a bardziej typowy naturalny. O dziwo nie, NIE POTRZEBOWAŁAM BAKTERII do jego wykonania. Wystarczyło przeszczepić te z kupnego... Brzmi groźnie, a jak wygląda w praktyce?
Mieszamy mleko sojowe z kupionym jogurtem sojowym- otrzymujemy ilość kilkukrotnie większą. Czarna magia stała się jasna :D
SKŁADNIKI
- 800ml mleka sojowego
- opakowanie jogurtu sojowego (150g)
- opcjonalnie słodzik, np. ksylitol
WYKONANIE
Mleko sojowe (najlepiej niesłodzone) podgrzewamy do ok 45 stopni, następnie dodajemy do niego jogurt i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do słoika. Słoik owijamy folią aluminiową i ręcznikiem, po czym umieszczamy w ciepłym miejscu na ok 8 godzin (najlepiej na noc). Słoik przekładamy do lodówki na kolejne 8 godzin, aby jogurt bardziej zgęstniał . Przed przełożeniem do lodówki możemy całość dosłodzić.
Przy okazji pochwalę się moim domowym mlekiem sojowym, którego użyłam do wykonania jogurtu. Zachwyca mnie ono swoim kolorkiem.
3 komentarze
mozna prosic o zdjecie gdzie widac gestosc tego jogrutu?
OdpowiedzUsuńoczywiście, jutro się pojawi :3
UsuńDzisiaj światło jest już nieciekawe :]
Jaki uroczy słoik *.*
OdpowiedzUsuń