domowe mleko sojowe
Kilka dni temu zostałam poproszona o dodanie posta z przepisem na domowe mleko sojowe. Wzmianka o nim pojawiła się przy domowym jogurcie sojowym. Powiem szczerze, że mając porównanie kupnego mleka,a domowego, zdecydowanie wolę to drugie (owsianki na nim gotowane smakują obłędnie).
SKŁADNIKI:
- 150 g ziaren soi
- 1.5 l wody
WYKONANIE:
Soję zalewamy na noc wodą. Następnego dnia odcedzamy soję, po czym dokładnie mixujemy ją ze szklanką wody. Pozostałą część wody przelewamy do garnka i gotujemy, dodajemy tam zmiksowane ziarna soi- należy dokładnie przemieszać. Na małym ogniu gotujemy roztwór ok 25-30 min. Gotowe mleko musimy oddzielić od okary- przecedzamy mleko przez sitko wyłożone gazą. To co spłynie to mleko, co zostanie na sitku, to okara, którą możemy wykorzystać do wielu przepisów, np :
UWAGA! PODCZAS GOTOWANIA SOI, BĘDZIE ONA PODNOSIĆ SWÓJ STAN!
2 komentarze
Swoje mleczko robię dokładnie tak samo i też myślałam o tym by wstawić to na bloga. Smaczniejsze, bez zbędnych dodatków i konserwantów, a w dodatku takie proste! <3
OdpowiedzUsuńNiech no tylko wykończę swój kilkunastolitrowy zapas mlek/napojów roślinnych to też zrobię. ;)
OdpowiedzUsuń