domowe mleko sojowe

Kilka dni temu zostałam poproszona o dodanie posta z przepisem na domowe mleko sojowe. Wzmianka o nim pojawiła się przy domowym jogurcie sojowym. Powiem szczerze, że mając porównanie kupnego mleka,a domowego, zdecydowanie wolę to drugie (owsianki na nim gotowane smakują obłędnie).


SKŁADNIKI:

  • 150 g ziaren soi
  • 1.5 l wody

WYKONANIE:

Soję zalewamy na noc wodą. Następnego dnia odcedzamy soję, po czym dokładnie mixujemy ją ze szklanką wody. Pozostałą część wody przelewamy do garnka i gotujemy, dodajemy tam zmiksowane ziarna soi- należy dokładnie przemieszać. Na małym ogniu gotujemy roztwór ok 25-30 min. Gotowe mleko musimy oddzielić od okary- przecedzamy mleko przez sitko wyłożone gazą. To co spłynie to mleko, co zostanie na sitku, to okara, którą możemy wykorzystać do wielu przepisów, np :

UWAGA! PODCZAS GOTOWANIA SOI, BĘDZIE ONA PODNOSIĆ SWÓJ STAN! 

Share:

2 komentarze

  1. Swoje mleczko robię dokładnie tak samo i też myślałam o tym by wstawić to na bloga. Smaczniejsze, bez zbędnych dodatków i konserwantów, a w dodatku takie proste! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Niech no tylko wykończę swój kilkunastolitrowy zapas mlek/napojów roślinnych to też zrobię. ;)

    OdpowiedzUsuń