LETNIE TAJSKIE


"Letnie Tajskie" danie- świeże warzywa prosto z ogródka z lekką tajską nutą. Wśród moich wielu wschodnich kombinacji, powyższa ma u mnie jedno z pierwszych miejsc. A jako, że letni sezon jeszcze się nie skończył, wrócę do niej nie raz !

 

SKŁAD:

  • 1/3 kalafiora
  • garść fasolki szparagowej żółtej
  • 1/2 młodej cukinii
  • 1/2 kostki tofu
  • 2 garści rukoli
  • 3/4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu tamari
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • przyprawy: kurkuma, słodka papryka, pieprz, sól, tajska mieszkanka* (opcjonalnie)  
  • + suszone pomidory jako dodatek

WYKONANIE:

Na samym początku marynujemy tofu- kroimy je w kostkę i w małej miseczce mieszamy z mlekiem kokosowym, sosem tamari i przyprawami. Następnie kroimy fasolkę szparagową, cukinie i kalafior na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię zalaną wodą z odrobiną oleju wrzucamy fasolkę szparagową i kalafior- dusimy pod przykryciem ok 10 min.  Dodajemy zamarynowane tofu i cukinię- całość dusimy 5-8 min. W tym momencie możemy dodatkowo doprawić nasze danie. Tuż przed zakończeniem gotowania, na patelnię wrzucamy rukolę i koperek- wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz.
* w między czasie możemy dolewać wody na patelnie, jeśli jest jej za mało

Share:

0 komentarze