LETNIE TAJSKIE
"Letnie Tajskie" danie- świeże warzywa prosto z ogródka z lekką tajską nutą. Wśród moich wielu wschodnich kombinacji, powyższa ma u mnie jedno z pierwszych miejsc. A jako, że letni sezon jeszcze się nie skończył, wrócę do niej nie raz !
SKŁAD:
- 1/3 kalafiora
- garść fasolki szparagowej żółtej
- 1/2 młodej cukinii
- 1/2 kostki tofu
- 2 garści rukoli
- 3/4 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżka sosu tamari
- 3 łyżki posiekanego koperku
- przyprawy: kurkuma, słodka papryka, pieprz, sól, tajska mieszkanka* (opcjonalnie)
- + suszone pomidory jako dodatek
WYKONANIE:
Na samym początku marynujemy tofu- kroimy je w kostkę i w małej miseczce mieszamy z mlekiem kokosowym, sosem tamari i przyprawami. Następnie kroimy fasolkę szparagową, cukinie i kalafior na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię zalaną wodą z odrobiną oleju wrzucamy fasolkę szparagową i kalafior- dusimy pod przykryciem ok 10 min. Dodajemy zamarynowane tofu i cukinię- całość dusimy 5-8 min. W tym momencie możemy dodatkowo doprawić nasze danie. Tuż przed zakończeniem gotowania, na patelnię wrzucamy rukolę i koperek- wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz.* w między czasie możemy dolewać wody na patelnie, jeśli jest jej za mało
Tags:
cukinia
fasolka szparagowa
kalafior
koperek
kurkuma
mleko kokosowe
obiad
rukola
sos tamari
suszone pomidory
tofu
0 komentarze