owsiano- bananowy sernik
Ostatnio zostałam poproszona o wymyślenie sernika, którym można się zajadać bez ograniczeń, bez późniejszych wyrzutów sumienia. W zasadzie nie wiem czy można nazwać go plackiem. Jakby nie patrzeć, jest słodki, aczkolwiek nie zawiera cukru, proszku do pieczenia,jajek, czy mąki. Tego rodzaju wypieki są jak najbardziej w moim stylu, świetnie nadają się na śniadania lub desery. Osobiście preferuję jeść tego typu rzeczy na śniadanie, zapewnia dużo energii na start dnia i są takie pyszne. Co do sernika, niesamowicie pachniał i do tego był taki smaczny. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Składniki:
na spód:- płatki owsiane- 4 łyżki
- płaska łyżeczka cynamonu
- pół banana
- odrobina mleka sojowego
- 125g tofu
- 60g mleka sojowego
- pół banana
- czubata łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
- w garnuszku gotujemy małą ilość wody, po czym dodajemy płatki owsiane i mieszamy (robimy to ok minutę, płatki muszą wchłonąć wodę)
- Delikatnie odcedzamy płatki i przekładamy je do małej miseczki
- Do miseczki dodajemy pół banana, cynamon i odrobinę mleka sojowego,po czym całość blendujemy
- Powstały spód przekładamy do naczynia żaroodpornego (ja użyłam małej miseczki) i wkładamy na ok 10 min do piekarnika nagrzanego do 175 stopni
- podczas gdy piecze się nam spód, możemy zająć się przygotowywaniem górnej warstwy
- 125 g tofu umieszczamy w miseczce, dodajemy 60 g mleka sojowego i pół banana
- całość blendujemy
- jeżeli minęło 10 min od włożenia "spodu" do piekarnika, wyciągamy go, dodajemy górną warstwę i ponownie umieszczamy w piekarniku na 15 min (jakieś 3 min przed wyciągnięciem posypujemy płatkami migdałowymi)
- gdy sernik jest gotowy, wyciągamy go i czekamy aż troszeczkę ostygnie i stężeje
3 komentarze
apetyczne wyprubuje uwielbiam owsianke!
OdpowiedzUsuńhttp://zielonoma.blogspot.it/2014/12/animal-print.html
pysznie i zdrowo :) Obserwuję :)
OdpowiedzUsuńhttp://classylicious.blogspot.com
Świetny pomysł ! Smaczny i zdrowy deser :) !
OdpowiedzUsuń