Jabłko pieczone z amarantusem i pomarańczą

Dzisiaj na moim talerzu zawitało pieczone jabłko. Przyznam się, że robiłam je po raz pierwszy i jestem z niego dumna. Przepyszny mus amarantusowo- pomarańczowy, jakim je wypełniłam rozpływał się w ustach. Dodatkowo samo jabłuszko było pyszne, a upieczone takie delikatne i słodkie. Nie wiem czemu, ale posiłek tak bardzo kojarzy mi się ze świętami. Może to przez dodanie cynamonu? 




Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże jabłka
  • 3 łyżki amarantusa
  • pół pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. amarantus ugotować w małej ilości wody, tak aby nie trzeba było odcedzać
  2. ugotowany amarantus przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny
  3. jabłko przecinamy poziomo, po czym wycinamy wnętrze - tworzymy z jabłka tzw. miseczkę
  4. z wyciętej części jabłka pozbywamy się pestek a resztę dodajemy do amarantusa i i blendujemy
  5. do zmielonego amarantusa i jabłka dodajemy pół pomarańczy i cynamon, po czym ponownie bledujemy
  6. powstałą masę przelewamy do jabłka po czym zamykamy wcześniej odciętą górną warstwą 
  7. jabłko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 10-15 min


Korzenne przysmakiLekkie niskokaloryczne Święta oraz SylwesterWasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówEko Ciasta i Eko Desery

Share:

2 komentarze

  1. takie pieczone jabłka stanowią świetny, a na dodatek rozgrzewający deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno takiej pieczonego jabłuszka nie jadłem - idę do kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń