Pieczone frytki z batata z sosem czosnkowo-koperkowym

W zasadzie nie lubię frytek, nie mogę patrzeć na przesiąknięte tłuszczem ziemniaki, które to mają stanowić super smaczny posiłek. Moje nastawienie do wszelkiego rodzaju fastfoodów jest bardzo negatywne, aczkolwiek nie do tych w mniejszym lub większym stopniu zmodyfikowanych na zdrowsze. Niedawno pokazałam jak można zrobić tortilę, tym razem będą to frytki z batata. Dodatkowo zrobiłam do nich sos na bazie jogurtu, który idealnie uzupełniał smak pieczonego słodkiego ziemniaka.



Składniki:
  • batat
  • pół cebuli czerwonej
Na sos:
  •  jogurt sojowy
  • garść posiekanego koperku
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: curry, czerwona papryka, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
  1. batata obieramy, po czym kroimy w  cieńkie paski
  2. cebulę obieramy i kroimy w paski
  3. pokrojonego batata umieszczamy na papierze do pieczenia, przyprawiamy przyprawami, po czym umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20 min
  4. posiekaną cebulę dorzucamy do piekarnika po 15 min od włożenia batata
 Sos:
  1. jogurt umieszczamy w miseczce
  2. ząbek czosnku obieramy i wyciskamy do jogurtu
  3. koperek płuczemy, siekamy i mieszamy razem z jogurtem i czosnkiem

Share:

5 komentarze

  1. Idealnie trafiłaś ! Szukam właśnie nowych ciekawych przepisów. Na pewno skorzystam ! :)

    Zapraszamy z małym Łobuzem w wolnej chwili ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, bataty rzadko kiedy spotykam na bazarku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Za batatami nie przepadam, ale z cebulą nigdy ich nie piekłam, a ona może fajnie wpłynąć na smak. Całość wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń