wegański sernik truskawkowy

Tofu! Tak, nareszcie w mojej lodówce. Bez zastanowienia się wykorzystałam go do zrobienia wegańskiego serniczka. Nadchodzi Wielkanoc- a przecież serniki są w tym okresie obowiązkowe, nie może brakować ich też na moim stole! Dzisiejszy sernik jest idealny dla wegan, czy wegetarian, bardzo syci i jest słodziutki. Kolejną zaletą jest fakt, że nie wymaga pieczenia- co skraca czas jego przygotowywania. Cóż chcieć więcej?







SKŁADNIKI:

  • 100g tofu
  • 50g mleka sojowego
  • łyżka kaszki kukurydzianej
  • łyżeczka cynamonu
  • banan
  • 100g truskawek
  • łyżeczka jagód goji
  • łyżeczka czarnego sezamu

WYKONANIE:
  1. Tofu, mleko sojowe, banana, cynamon i kaszkę kukurydzianą blendujemy razem- do uzyskania gładkiej konsystencji
  2. masę przekładamy do naczynia- odkładamy na 30 min do lodówki
  3. truskawki blendujemy na mus- polewamy gotowy serniczek
  4. całość posypujemy czarnym sezamem i jagodami goji
Bezglutenowa WielkanocWegetariańska Wielkanoc 2015Wiosenny detoksWielkanocne Smaki - edycja V

Share:

5 komentarze

  1. ALe cudo *-* Myślałaś o tym aby zrobić osobną zakłądkę na wszystkie wspaniałe przepisy ? :D

    https://grapefruitjuicesour.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie myślałam nad tym, zapewne miałabym problem z przydzielaniem do niej przepisów :D

      Usuń
  2. Ekstra! Właśnie mam w domu tofu. Wykorzystam Twój przepis na pewno. ;)

    OdpowiedzUsuń