wegański sernik truskawkowy
Tofu! Tak, nareszcie w mojej lodówce. Bez zastanowienia się wykorzystałam go do zrobienia wegańskiego serniczka. Nadchodzi Wielkanoc- a przecież serniki są w tym okresie obowiązkowe, nie może brakować ich też na moim stole! Dzisiejszy sernik jest idealny dla wegan, czy wegetarian, bardzo syci i jest słodziutki. Kolejną zaletą jest fakt, że nie wymaga pieczenia- co skraca czas jego przygotowywania. Cóż chcieć więcej?
SKŁADNIKI:
- 100g tofu
- 50g mleka sojowego
- łyżka kaszki kukurydzianej
- łyżeczka cynamonu
- banan
- 100g truskawek
- łyżeczka jagód goji
- łyżeczka czarnego sezamu
WYKONANIE:
- Tofu, mleko sojowe, banana, cynamon i kaszkę kukurydzianą blendujemy razem- do uzyskania gładkiej konsystencji
- masę przekładamy do naczynia- odkładamy na 30 min do lodówki
- truskawki blendujemy na mus- polewamy gotowy serniczek
- całość posypujemy czarnym sezamem i jagodami goji
5 komentarze
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńjadła bym ;)))
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
ALe cudo *-* Myślałaś o tym aby zrobić osobną zakłądkę na wszystkie wspaniałe przepisy ? :D
OdpowiedzUsuńhttps://grapefruitjuicesour.blogspot.com
Nie myślałam nad tym, zapewne miałabym problem z przydzielaniem do niej przepisów :D
UsuńEkstra! Właśnie mam w domu tofu. Wykorzystam Twój przepis na pewno. ;)
OdpowiedzUsuń