Pomidorowe placki z tofu

Obiad na raz dwa, idealnie sprawdza się gdy nie mamy czasu na jego przygotowanie lub głód doskwiera nam na tyle, że nie zamierzamy długo czekać na posiłek.  Świetnie w takiej sytuacji sprawdzają się placki z twarogu- pożywne, sycące i przede wszystkim smaczne!
Domowy sok pomidorowy zblendowałam z tofu, następnie upiekłam, co dało początek pysznym placuszkom.


PRZREPIS:


  • 100g tofu
  • łyżka mąki amarantusowej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 50g soku pomidorowego
  • łyżka sezamu
  • przyprawy: pomidory suszone z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, czarnuszka, chili, curry, pieprz ziołowy

WYKONANIE:

  1. wszystkie składniki blendujemy razem na gładka masę
  2. masę przekładamy na papier do pieczenia (czubata łyżka-jeden place), wierzch posypujemy sezamem
  3. placki pieczemy ok 20 min 175 stopniach

Share:

12 komentarze

  1. Szkoda, że obiad mam już zrobiony, bo bym je zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. chetnie bym zjadła tylko czy ja na tym moim koncu swiata znajde make amarantusowa..
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł. Jeszcze nie robiłam twarogowych placków na wytrawnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham placki z twarogu! Jedne z lepszych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smacznie:) Nigdy nie robiłam placków z twarogu w wersji niesłodkiej...

    OdpowiedzUsuń
  6. Znalazłam Twojego bloga przez całkowity przypadek. I powiem tylko tyle, że jesteś moim zbawieniem! Zaraz biorę się do roboty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Do tego micha sałatki i jesteśmy w raju :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjne <3 Ty to masz pomysły!

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo smakowicie się prezentują :) niestety amarantus mi nie służy ale przecież mogę pokombinować!

    OdpowiedzUsuń