Vega kasza owsiana z pomidorowym curry
Propozycja na obiad ostatnio moja ulubiona, ponieważ szybka, banalna i sycąca. Główny składnik: sos pomidorowo-kokosowy, który już raz wam pokazywałam. Tym razem jest on jednak wzbogacony o curry, przez co bardziej zahacza o orientalne smaki. Do tego tofu, fasolka jaś, pieczone kasztany i kasza owsiana gotowana z groszkiem i marchewką. Danie emanuje wszelkimi walorami smakowymi, które świetnie razem współgrają. Nie przez przypadek przygotowałam ten obiadek już piąty raz... Ostatecznie uznałam, że muszę się nim z wami podzielić :]
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki kaszy owsianej
- 70g tofu
- garść ugotowanej fasoli jaś
- 2 garści groszku z marchewką (mrożone)
- 2 garści pieczonych kasztanów
- 100g soku pomidorowego
- 50g mleka kokosowego
- przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, pieprz ziołowy, czarnuszka, chili
WYKONANIE:
- kaszę gotujemy ok 12 min razem z groszkiem i marchewką (mrożonkę wrzucamy na ok 8 min)
- ugotowane składniki odcedzamy
- sok pomidorowy mieszamy z mlekiem kokosowym i przyprawami
- do gotowego sosu pomidorowego dodajemy ugotowana kaszę, pieczone kasztany, fasolkę i pokrojone w kostkę tofu
- całość razem mieszamy
7 komentarze
Wygląda cudownie, czekam na przepis ;)
OdpowiedzUsuńMam akurat kaszę owsianą, a nowe kasztany czekają na pieczenie ;)
Rewelacja! Wygląda bardzo smakowicie :D Czekam na przepis!
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, podoba mi się dodatek kasztanów - chętnie spróbowałabym takiej potrawki :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie z kasztanami musi smakować ciekawie :D To jest coś co zjadłybyśmy z dziką rozkoszą :D
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o kaszy owsianej, czy to jest coś innego niż płatki? Wygląda bardzo smakowicie, wszystkie wykorzystane składniki bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńtak, jest to coś zupełnie innego. Przypomina kaszę bulgur, jednak smak ma delikatniejszy ;3
Usuńbardzo apetyczne zdjęcie! ciekawa jestem tej kombinacji smaków :)
OdpowiedzUsuń