orzeszki sojowe- super snack

Pewnego dnia, na półce w jednym z supermarketów znalazłam orzeszki sojowe. Pierwsza myśl? Czego ci ludzie nie zrobią z soi. Ich cena nie była wysoka, więc od razu po nie sięgnęłam... W tym momencie rozpoczął się mój trwający do dziś romans z tą pyszną przekąską. Jednego razu wpadłam na pomysł zrobienia domowych orzeszków sojowych. Poszperałam w internecie i znalazłam przepis. Zainspirowana, szybko zaczęłam działać. Efekt ? Takie same jak kupne! A zapewne zdrowsze :3




Ziarna soi zalewamy na noc wodą. Następnego dnia odcedzamy je, przesypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 min.


Share:

9 komentarze

  1. Super przepis, ja także robie takie orzeszki sojowe :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w domu nieotwartą paczuszkę tych orzeszkówi i jeśli mi zasmakują to na pewno wykorzystam przepis i zrobię ich domową wersje! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna przekąska do podgryzania np. przy oglądaniu filmu :) Robiłąm takie z ziaren cieciorki, ale z soi jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy sama nie robiłam, ale te kupne bardzo lubię, więc może kiedyś zrobię sama - na pewno sa cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam wszelkiego rodzaju orzeszki do chrupania :)
    PorcelainDesire

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie przekąski do chrupania. :) Sojowe mi smakowały, ale sama ich jeszcze nie robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I sojowe i z ciecierzycy są genialne, można przegryzać cały dzień :D

    OdpowiedzUsuń