Pełnoziarniste pierogi z marchewką i cieciorką

Pyszne pierożki z pełnoziarnistej mąki żytniej z nadzieniem z marchewki i cieciorki. To połączenie ma coś w sobie. Delikatnie słodkie, a zarazem wytrawne. Sprawia, że nasze kubki smakowe szaleją.

Święta minęły, czyli moje trzy dni wolnego od bloga właśnie upłynęło (i dobrze, bo tęskniłam). Wracam z masą przepisów, tu też z moimi wigilijnymi smakołykami. W wegańskiej atmosferze przebrnęłam przez trzy dni objadania i obijania się. Nie często dostajemy przyzwolenie na takie zachowanie, więc nie było mowy o nieskorzystaniu z możliwości.


SKŁADNIKI:

  • szklanka żytniej mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • marchewka
  • 75g ugotowanej ciecierzycy
  • kawałek imbiru
  • łyżeczka czarnuszki
  • przyprawy: pieprz ziołowy

WYKONANIE:

  1. mąkę mieszamy z wodą, dokładnie ugniatamy, przekładamy na blat i wałkujemy
  2. z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką okrągłe placuszki
  3. cieciorkę blendujemy, marchewkę oraz imbir trzemy na tarce na małych oczkach
  4. zblendowaną cieciorkę mieszamy ze startą marchewką, imbirem i przyprawami
  5. nadziewamy każdy placuszek (łyżeczka nadzienia), zalepiamy rogi, formujemy pierogi
  6. pierożki wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy ok 8 min



Share:

5 komentarze

  1. Bardzo mi się podoba to nadzienie, przepyszne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy sam nie robiłam pierogów.... Muszę zrobić!
    Dlaczego nie wychodzą Ci te lody? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo jesteśmy ciekawe jak smakują :D My kochamy takie na słodko i nasz farsz był jaglano-piernikowy lub dyniowy :D Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, koniecznie muszę zrobić takie. :) Zawsze się wzbraniam przed robieniem pierogów bez babci, ale tym się chyba nie oprę. :D

    OdpowiedzUsuń