Pełnoziarniste pierogi z marchewką i cieciorką
Pyszne pierożki z pełnoziarnistej mąki żytniej z nadzieniem z marchewki i cieciorki. To połączenie ma coś w sobie. Delikatnie słodkie, a zarazem wytrawne. Sprawia, że nasze kubki smakowe szaleją.
Święta minęły, czyli moje trzy dni wolnego od bloga właśnie upłynęło (i dobrze, bo tęskniłam). Wracam z masą przepisów, tu też z moimi wigilijnymi smakołykami. W wegańskiej atmosferze przebrnęłam przez trzy dni objadania i obijania się. Nie często dostajemy przyzwolenie na takie zachowanie, więc nie było mowy o nieskorzystaniu z możliwości.
SKŁADNIKI:
- szklanka żytniej mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- marchewka
- 75g ugotowanej ciecierzycy
- kawałek imbiru
- łyżeczka czarnuszki
- przyprawy: pieprz ziołowy
WYKONANIE:
- mąkę mieszamy z wodą, dokładnie ugniatamy, przekładamy na blat i wałkujemy
- z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką okrągłe placuszki
- cieciorkę blendujemy, marchewkę oraz imbir trzemy na tarce na małych oczkach
- zblendowaną cieciorkę mieszamy ze startą marchewką, imbirem i przyprawami
- nadziewamy każdy placuszek (łyżeczka nadzienia), zalepiamy rogi, formujemy pierogi
- pierożki wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy ok 8 min
5 komentarze
Bardzo mi się podoba to nadzienie, przepyszne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy sam nie robiłam pierogów.... Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńDlaczego nie wychodzą Ci te lody? :)
Bardzo jesteśmy ciekawe jak smakują :D My kochamy takie na słodko i nasz farsz był jaglano-piernikowy lub dyniowy :D Pyszności :D
OdpowiedzUsuńOj, koniecznie muszę zrobić takie. :) Zawsze się wzbraniam przed robieniem pierogów bez babci, ale tym się chyba nie oprę. :D
OdpowiedzUsuńprzygarniam przepis ;)
OdpowiedzUsuń