bezglutenowe krakersy z sezamem
Co najbardziej cieszy, gdy mamy ochotę na "to coś", co nie jest słodkie? Oczywiście, że "słonawe" przekąski. Wszelkie krakersy, paluszki i inni chrupiący towarzysze, nagle stają się naszymi najlepszymi przyjaciółmi. Mam dla was zdrową i bezglutenową alternatywę, dla tego rodzaju dobroci: domowe, wegańskie krakersy z sezamem, o które zabiega każdy: gość, czy domownik. U mnie zniknęły już pierwszego dnia.
SKŁADNIKI:
- szklanka mąki jaglanej
- 1/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/4 szklanki sezamu
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- ok 9 łyżek wody
- + sezam do posypania
WYKONANIE:
Wszystkie składniki blendujemy razem, następnie układamy na papierze do pieczenia i formujemy z ciasta płaski prostokąt (łatwiej nam będzie jeśli posmarujemy ręce olejem kokosowym). Ciasto kroimy na mniejsze prostokąty (nie musimy ich oddzielać- po upieczeniu same się od siebie odłamią). Na każdym z prostokącików robimy dziurki wykałaczką, następnie posypujemy je sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min
szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:www.sklepagnex.pl
14 komentarze
Uwielbiam wszystko co ma sezam :)
OdpowiedzUsuńGenialna propozycja na małe co nieco do wieczornego filmu! Koniecznie muszę zrobić w wolnej chwili! :)
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńJak masz tam jeszcze troszkę(albo więcej niż 'troszkę') to ja poproszę!<3
OdpowiedzUsuńWszamała bym takie krakersiki :)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
Wyglądają niesamowicie! To musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś robiłyśmy domowe krakersy i to głównie z mąki gryczanej bo ją uwielbiamy :D
OdpowiedzUsuńCzy one są miękkie czy chrupiące?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie chrupiące :3
Usuńto świetnie, wypróbuję :-) mąka owsiana zamiast gryczanej może być?
UsuńMyślę, że tak :D Będą się jedynie minimalnie różnić smakiem. Ale chrupkości nie powinny stracić:D
UsuńHej!
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis, na pewno spróbuję :)
Masz naprawdę bardzo ładnego bloga i pyszne kulinarne pomysły!
Zapraszam do siebie
mannequininthekitchen.blogspot.com
Mam absolutny zamiar zrobić to jeszcze dziś, max jutro :D !
OdpowiedzUsuńMam absolutny zamiar zrobić to jeszcze dziś, max jutro :D !
OdpowiedzUsuń