bezglutenowe krakersy z sezamem


Co najbardziej cieszy, gdy mamy ochotę na "to coś", co nie jest słodkie? Oczywiście, że "słonawe" przekąski. Wszelkie krakersy, paluszki i inni chrupiący towarzysze, nagle stają się naszymi najlepszymi przyjaciółmi. Mam dla was zdrową i bezglutenową alternatywę, dla tego rodzaju dobroci: domowe, wegańskie krakersy z sezamem, o które zabiega każdy: gość, czy domownik. U mnie zniknęły już pierwszego dnia.



 SKŁADNIKI:


  • szklanka mąki jaglanej
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • ok 9 łyżek wody
  • + sezam do posypania

WYKONANIE:

Wszystkie składniki blendujemy razem, następnie układamy na papierze do pieczenia i formujemy z ciasta płaski prostokąt (łatwiej nam będzie jeśli posmarujemy ręce olejem kokosowym). Ciasto kroimy na mniejsze prostokąty (nie musimy ich oddzielać- po upieczeniu same się od siebie odłamią). Na każdym z prostokącików robimy dziurki wykałaczką, następnie posypujemy je sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min





szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:www.sklepagnex.pl
Superfood w Twojej kuchni Pieczywo bez glutenu

Share:

14 komentarze

  1. Uwielbiam wszystko co ma sezam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna propozycja na małe co nieco do wieczornego filmu! Koniecznie muszę zrobić w wolnej chwili! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak masz tam jeszcze troszkę(albo więcej niż 'troszkę') to ja poproszę!<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają niesamowicie! To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też kiedyś robiłyśmy domowe krakersy i to głównie z mąki gryczanej bo ją uwielbiamy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy one są miękkie czy chrupiące?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie chrupiące :3

      Usuń
    2. to świetnie, wypróbuję :-) mąka owsiana zamiast gryczanej może być?

      Usuń
    3. Myślę, że tak :D Będą się jedynie minimalnie różnić smakiem. Ale chrupkości nie powinny stracić:D

      Usuń
  7. Hej!
    Świetny wpis, na pewno spróbuję :)
    Masz naprawdę bardzo ładnego bloga i pyszne kulinarne pomysły!
    Zapraszam do siebie
    mannequininthekitchen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam absolutny zamiar zrobić to jeszcze dziś, max jutro :D !

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam absolutny zamiar zrobić to jeszcze dziś, max jutro :D !

    OdpowiedzUsuń