wega szarlotka z daktylowym karmelem
Bezglutenowy, wegański pyszny jabłecznik, jako niezbędny gość na każdym rodzaju przyjęć. Dzisiaj spełni ważną, ponieważ zagości na babcinym stole, gdzie będzie konsumowany przez członków całej mojej rodziny. Przełamałam się, postanowiłam jeszcze bardziej, dalej wychodzić z moim przepisami, kuchnią wegańską. Jak na razie zaobserwowałam, że większość osób chwali nowe, do tej pory mało znane dania i słodkości, jednak związanie z wyznaczonymi kiedyś sobie szablonami sprawia, że sami nie mają odwagi stanąć w kuchni i zacząć eksperymentować. Myślę, że małymi kroczkami da się, wyjść do szerszego grona odbiorców i choć w minimalnym stopniu wpłynąć na polepszenie zdrowia niejednej osoby. Co do szarlotki i jej smaku: nienagannie słodka, lekka, świetnie uzupełnia się z kawałkami jabłek. Podczas pieczenia daje nam przyjemność odczuwania cynamonowo-jabłkowego zapachu unoszącego się w powietrzu.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
ciasto:
- szklanka płatków migdałowych
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 łyżeczki soli (himalajskiej)
- 10 łyżek mleka sojowego
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 3 łyżki oleju kokosowego
masa jabłkowa:
- jabłko
- 2 garści suszonych daktyli
- 1/2 szklanki wrzątku
WYKONANIE:
Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy razem, dodajemy mleko i olej, po czym dokładnie razem ugniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Jedna z nich przekładamy do formy do pieczenia, drugą ugniatamy na płaski prostokąt, z którego wycinamy paseczki.
Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok 5 min, następnie razem z wodą blendujemy. Jabłko obieramy, kroimy w płaskie plasterki, po czym układamy je na ciasto znajdujące się w formie do pieczenia. Całość smarujemy daktylowym karmelem, a wierzch dekorujemy wyciętymi wcześniej paseczkami z ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 min.
Tags:
ciasto
jabłko
ksylitol
mąka jaglana
mąka ryżowa
mleko sojowe
olej kokosowy
płatki migdałowe
sól himalajska
suszone daktyle
8 komentarze
Wygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na bloga: http://smilingshrimp.blogspot.com
Jadłem, pyszna szarlotka. Każdy kto spróbował, to się zajadał
OdpowiedzUsuńJaka srednica foremki?
OdpowiedzUsuńTu są dwie 13, najlepiej zrobic w 30 :) ... Ja niestety takiej jeszcze nie mam :(
UsuńKocham to ciasto, a takie z kratką bardzo przypomina mi o babci <3
OdpowiedzUsuńwygląda fenomenalnie! *.*
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie daktyli z migdałami. to musi być boskie ciasto :)
OdpowiedzUsuńNa ciepło taka szarlotka by nam się marzyła teraz! :D
OdpowiedzUsuń