puszyste ciasto: orzeźwiająca mięta z karobem
Dla osób z alergią na kakao, karob jest zbawieniem- wszelkie ciasta z jego użyciem, są dla mnie alternatywą do czekoladowych słodkości- gorąco polecam wprowadzić go do swojej diety.
Wracając do ciasta, lekkie, puszyste, dosładzane daktylami na mące gryczanej (niezawierającej glutenu) z listkami świeżej mięty, które były w tym wypadku strzałem w dziesiątkę. Ciasto idealnie sprawdza się w towarzystwie kawy czy herbaty. Może warto poczęstować nim gości ?
SKŁADNIKI:
- szklanka mąki gryczanej
- szklanka daktyli
- czubata łyżeczka karobu
- 1/2 szklanki wrzątku
- 5 listków świeżej mięty
- szklanka mleka migdałowego
WYKONANIE:
Daktyle razem z miętą zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 min, następnie blendujemy razem z wodą. Mąkę mieszamy ze zblenowanymi składnikami oraz mlekiem i karobem. Ciasto przekładamy do aluminiowej formy i pieczemy ok 22 min w 180 stopniach.
9 komentarze
Wygląda pięknie, aż żałuję że to totalnie nie moje połączenie smakowe :(
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Zapisałam sobie przepis i niedługo zrobię to ciasto :)
OdpowiedzUsuńczekam na opinię , jak się udało :d
UsuńWygląda po prostu idealnie *,*
OdpowiedzUsuńJesteś uczulona na kakao? Szczerze współczuję, ale dobrze, że jest karob i można sobie go jakoś zastąpić :D
OdpowiedzUsuńniestety jestem, ale tak dawno go nie jadłam, że chyba nawet już nie tęsknię .. :D
UsuńTak prosto i pysznie :D
OdpowiedzUsuńA ile dajemy karobu, bo tej informacji nie ma w przepisie :(
OdpowiedzUsuńLuka w przepisie uzupełniona:D Potrzebna jest łyżeczka karobu :D
Usuń