puszyste ciasto: orzeźwiająca mięta z karobem


Dla osób z alergią na kakao, karob jest zbawieniem- wszelkie ciasta z jego użyciem, są dla mnie alternatywą do czekoladowych słodkości- gorąco polecam wprowadzić go do swojej diety.
Wracając do ciasta, lekkie, puszyste, dosładzane daktylami na mące gryczanej (niezawierającej glutenu) z listkami świeżej mięty, które były w tym wypadku strzałem w dziesiątkę. Ciasto idealnie sprawdza się w towarzystwie kawy czy herbaty. Może warto poczęstować nim gości ?


SKŁADNIKI:

  • szklanka mąki gryczanej
  • szklanka daktyli
  • czubata łyżeczka karobu
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 5 listków świeżej mięty
  • szklanka mleka migdałowego

WYKONANIE:

Daktyle razem z miętą zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 min, następnie blendujemy razem z wodą. Mąkę mieszamy ze zblenowanymi składnikami oraz mlekiem i karobem. Ciasto przekładamy do aluminiowej formy i pieczemy ok 22 min w 180 stopniach.









Share:

9 komentarze

  1. Wygląda pięknie, aż żałuję że to totalnie nie moje połączenie smakowe :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda. Zapisałam sobie przepis i niedługo zrobię to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś uczulona na kakao? Szczerze współczuję, ale dobrze, że jest karob i można sobie go jakoś zastąpić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety jestem, ale tak dawno go nie jadłam, że chyba nawet już nie tęsknię .. :D

      Usuń
  4. A ile dajemy karobu, bo tej informacji nie ma w przepisie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Luka w przepisie uzupełniona:D Potrzebna jest łyżeczka karobu :D

      Usuń