Raw wiśniowy nerkownik z nutą wanilii
Coraz rzadziej używam piekarnika, a jeszcze kilka miesięcy temu, był on moim najlepszym przyjacielem. Chęć odkrywania nowych raw ciast, jest o tyle duża, że wszelkie słodkości poddawane termicznym obróbką, chowają się w cieniu SUROWYCH WYNALAZKÓW. Pyszny nerkownik o smaku wiśni z niecodziennym w tym połączeniu dodatkiem wanilii zdobył serca domowników. Od pierwszego kęsa starali się zgadnąć, cóż to za nietypowa słodycz.
SKŁADNIKI:
WIERZCH:
- szklanka nerkowców
- 2 garści wiśni (u mnie mrożone)
- 2 garści wiśni suszonych
- laska wanilii
- 2-3 łyżki nasion chia
SPÓD:
- 1/2 szklanki płatków jęczmiennych
- 1/2 szklanki suszonych daktyli
- odrobina mleka sojowego
WYKONANIE:
Daktyle zalewamy wrzącą wodą na ok 5 min, następnie odcedzamy i blendujemy z płatkami oraz odrobiną mleka. Całość przekładamy do aluminiowej formy.
Nerkowce zalewamy wrzątkiem na ok 20 min, po czym blendujemy je z rozmrożonymi wiśniami i ziarnami z laski wanilii. Do zblendowanych składników dodajemy suszone wiśni i nasiona chia- kładziemy do formy jako kolejną warstwę i odkładamy do lodówki.
Tags:
chia szałwia
ciasto
mleko sojowe
orzechy nerkowca
płatki jęczmienne
suszone daktyle
wanilia
wiśnie
5 komentarze
Świetne!
OdpowiedzUsuńSzczególnie mile widziany byłby na świątecznym stole :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak, chyba nawet pasują do wielkanocnego klimatu :D
UsuńWygląda wspaniale, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
Usuń