Raw wiśniowy nerkownik z nutą wanilii


Coraz rzadziej używam piekarnika, a jeszcze kilka miesięcy temu, był on moim najlepszym przyjacielem. Chęć odkrywania nowych raw ciast, jest o tyle duża, że wszelkie słodkości poddawane termicznym obróbką, chowają się w cieniu SUROWYCH WYNALAZKÓW. Pyszny nerkownik o smaku wiśni z niecodziennym w tym połączeniu dodatkiem wanilii zdobył serca domowników. Od pierwszego kęsa starali się zgadnąć, cóż to za nietypowa słodycz.

SKŁADNIKI:

WIERZCH:


  • szklanka nerkowców
  • 2 garści wiśni (u mnie mrożone)
  • 2 garści wiśni suszonych
  • laska wanilii
  • 2-3 łyżki nasion chia

SPÓD:

  • 1/2 szklanki płatków jęczmiennych
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli
  • odrobina mleka sojowego





WYKONANIE:

Daktyle zalewamy wrzącą wodą na ok 5 min, następnie odcedzamy i blendujemy z płatkami oraz odrobiną mleka. Całość przekładamy do aluminiowej formy.
Nerkowce zalewamy wrzątkiem na ok 20 min, po czym blendujemy je z rozmrożonymi wiśniami i ziarnami z laski wanilii. Do zblendowanych składników dodajemy suszone wiśni i nasiona chia- kładziemy do formy jako kolejną warstwę i odkładamy do lodówki.




Share:

5 komentarze