BEZsernik truskawkowy
Sernik bez sera, czyli rzecz znana każdemu weganinowi znana. Z czego jest mój bezsernik? Z nerkowców- najpyszniejszych orzechów na świecie. Czy są one również waszymi faworytami? Po namoczeniu chętnie współpracują z blenderem, dzięki czemu tworzą apetyczne masy. Dzisiejsza masa kryje w sobie również sezonowe truskawki, które świetnie spisują się w tym duecie. Wspomnę również o spodzie, który był głową cukrowego smaku bezsernika. Płatki migdałowe i daktyle- para niezastąpiona- uzależniająca kubki smakowe.
SKŁADNIKI:
SPÓD:
- 1,5 szklanki płatków migałowych
- 1 szklanka posiekanych daktyli
- sok z 1/2 limonki
GÓRA:
- 1,5 szklanki nerkowców
- 1 szklanka posiekanych truskawek
- 1 łyżeczka agaru
- 1/3 szklanki wody
- 2/3 szklanki syropu daktylowego (7-8 daktyli zalanych wodą do 2/3 szklanki- zblendowanych)
WYKONANIE:
SPÓD:
Wszystkie składniki dokładnie razem blendujemy. Jeśli nasz blender nie daje sobie rady, najpierw należy wszystko razem zmielić, następnie blendować. Gotową masę przekładamy do aluminiowej formy i ugniatamy.
GÓRA:
Nerkowce zalewamy wodą na ok 30-40 min, następnie dokładnie je blendujemy. Po uzyskaniu masy- z kawałkami orzechów, dodajemy truskawki oraz syrop daktylowy, po czym całość ponownie blendujemy. Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej agar i na małym ogniu gotując dokładnie mieszamy. Gdy proszek cały się rozpuści w wodzie, przelewamy go do zblendowanej masy i dokładnie mieszamy. Na koniec całość przekładamy do aluminiowej formy jako kolejną warstwę.
Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Tags:
agar agar
ciasta
limonka
orzechy nerkowca
płatki migdałowe
suszone daktyle
syrop daktylowy
truskawki
18 komentarze
Już nawet ostatnio kupiłyśmy sobie nerkowce na taki sernik ale jakoś dziwnie zniknęły xD Jednak koniecznie musimy jeszcze do tego pomysłu wrócić, bo Twoje ciacho jak zawsze wygląda super apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTeż mam z tym problem. Kupuje nerkowce na nerkownik, po czym zanim go zrobię, nerkowców nie ma xD Tym razem powstrzymałam sie przed ich wczesniejszym zjedzeniem.
UsuńOjeju, to wygląda przepysznie! :) U mnie też bezserniczki, ale z kaszy jaglanej i w wersji mini.
OdpowiedzUsuńTakie jaglane również są przepyszne:D
Usuńnie jest raw, bo podgrzewałaś wodę i dodałaś gorąca do masy...
OdpowiedzUsuńRacja, skupiłam się na głównych składnikach, a to pominęłam. Już to zmieniam.:]
UsuńNerkowce to również moje ulubione orzechy :) Uwielbiam <3 Ten bezsernik musi smakować niesamowicie!
OdpowiedzUsuńNo proszę! Wyglada bosko :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie, nigdy bym nie pomyślała że jest z nerkowcami.
OdpowiedzUsuńNerkowce po zblendowaniu dobrze się kamuflują :D
UsuńWygląda cudnie z tą różą. :) I fakt, nerkowce najlepsze do serników, bo najbardziej kremowe. ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje, niestety róża to taka Pozerka . Nie zjadłam jej :(
UsuńCudowny :) Nerkowce często dodaję do domowego mleka kokosowo - nerkowocowego, bo faktycznie blender je lubi ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje :3 jak robisz to mleczko?
UsuńAle cudo :D i ta różyczka na górze ;)
OdpowiedzUsuńRóżyczki niestety nie zjadłam, to taka mała pozerka :D
UsuńAle cuda tworzysz! :)
OdpowiedzUsuńMam drobną uwagę, gdy wybierze się np. OBiad z paska zakładek, wyświetla się kilka dań, ale nie można przejść do następnej stron :( czy tylko ja mam ten problem ?
To jest chwilowa usterka na blogu, która niedługo zostanie naprawiona. Póki co moja pomocniczka, która najbardziej zna się na sprawach technicznych, kończy sesje na studiach i nie ma czasu pomóc mi w naprawie .:C
Usuń