BEZsernik truskawkowy

nerkownik
Sernik bez sera, czyli rzecz znana każdemu weganinowi znana. Z czego jest mój bezsernik? Z nerkowców- najpyszniejszych orzechów na świecie. Czy są one również waszymi faworytami? Po namoczeniu chętnie współpracują z blenderem, dzięki czemu tworzą apetyczne masy. Dzisiejsza masa kryje w sobie również sezonowe truskawki, które świetnie spisują się w tym duecie. Wspomnę również o spodzie, który był głową cukrowego smaku bezsernika. Płatki migdałowe i daktyle- para niezastąpiona- uzależniająca kubki smakowe.
nerkownik

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 1,5 szklanki płatków migałowych
  • 1 szklanka posiekanych daktyli
  • sok z 1/2 limonki

GÓRA:

  • 1,5 szklanki nerkowców
  • 1 szklanka posiekanych truskawek
  • 1 łyżeczka agaru
  • 1/3 szklanki wody
  • 2/3 szklanki syropu daktylowego (7-8 daktyli zalanych wodą do 2/3 szklanki- zblendowanych)

WYKONANIE:

SPÓD:

Wszystkie składniki dokładnie razem blendujemy. Jeśli nasz blender nie daje sobie rady, najpierw należy wszystko razem zmielić, następnie blendować. Gotową masę przekładamy do aluminiowej formy i ugniatamy.

GÓRA:

Nerkowce zalewamy wodą na ok 30-40 min, następnie dokładnie je blendujemy. Po uzyskaniu masy- z kawałkami orzechów, dodajemy truskawki oraz syrop daktylowy, po czym całość ponownie blendujemy. Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej agar i na małym ogniu gotując dokładnie mieszamy. Gdy proszek cały się rozpuści w wodzie, przelewamy go do zblendowanej masy i dokładnie mieszamy. Na koniec całość przekładamy do aluminiowej formy jako kolejną warstwę.
Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki.


nerkownik


Share:

18 komentarze

  1. Już nawet ostatnio kupiłyśmy sobie nerkowce na taki sernik ale jakoś dziwnie zniknęły xD Jednak koniecznie musimy jeszcze do tego pomysłu wrócić, bo Twoje ciacho jak zawsze wygląda super apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam z tym problem. Kupuje nerkowce na nerkownik, po czym zanim go zrobię, nerkowców nie ma xD Tym razem powstrzymałam sie przed ich wczesniejszym zjedzeniem.

      Usuń
  2. Ojeju, to wygląda przepysznie! :) U mnie też bezserniczki, ale z kaszy jaglanej i w wersji mini.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie jaglane również są przepyszne:D

      Usuń
  3. nie jest raw, bo podgrzewałaś wodę i dodałaś gorąca do masy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, skupiłam się na głównych składnikach, a to pominęłam. Już to zmieniam.:]

      Usuń
  4. Nerkowce to również moje ulubione orzechy :) Uwielbiam <3 Ten bezsernik musi smakować niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę! Wyglada bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo pysznie, nigdy bym nie pomyślała że jest z nerkowcami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nerkowce po zblendowaniu dobrze się kamuflują :D

      Usuń
  7. Wygląda cudnie z tą różą. :) I fakt, nerkowce najlepsze do serników, bo najbardziej kremowe. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje, niestety róża to taka Pozerka . Nie zjadłam jej :(

      Usuń
  8. Cudowny :) Nerkowce często dodaję do domowego mleka kokosowo - nerkowocowego, bo faktycznie blender je lubi ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale cudo :D i ta różyczka na górze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różyczki niestety nie zjadłam, to taka mała pozerka :D

      Usuń
  10. Ale cuda tworzysz! :)
    Mam drobną uwagę, gdy wybierze się np. OBiad z paska zakładek, wyświetla się kilka dań, ale nie można przejść do następnej stron :( czy tylko ja mam ten problem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest chwilowa usterka na blogu, która niedługo zostanie naprawiona. Póki co moja pomocniczka, która najbardziej zna się na sprawach technicznych, kończy sesje na studiach i nie ma czasu pomóc mi w naprawie .:C

      Usuń