Pierwsze różane praliny jadłam na Vegan Machine 3, zafascynowana ich smakiem uznałam, że również takie zrobię. Oczywiście z innych składników, aczkolwiek równie pyszne. Smak róży idealnie przebija pozostałe, jednak jego dominacja wcale nie przeszkadza. Żurawina dosładza całość, a płatki jaglane stanowią idealną delikatną bazę. Pralinki nie są klejące, nie rozpadają się - ich konsystencja jest idealna, a przy gryzieniu delikatnie krucha. Takiej słodkości jeszcze nie jadłam, smak zwala z nóg- gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
- 2 litry płatków róży- po zmieleniu ich objętość zmniejszy się do 1/4 całości
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 100g żurawiny
- szklanka płatków jaglanych
WYKONANIE:
Żurawinę zalewamy wodą i odstawiamy ją na ok 20 min, następnie odcedzamy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Następnie lepimy z powstałej masy kuleczki. Powinny się one lepić bez problemu, nie powinny się rozwalać ani do siebie przyklejać. Przechowujemy je w lodówce.
15 komentarze
Uwielbiam różany smak :)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa smaku tych pralin, wyglądają bosko ;)
OdpowiedzUsuńMogę zagwarantować, że były przepyszne :D
UsuńZa różanym smakiem za bardzo nie przepadamy ale te pralinki pożarłybyśmy w oka mgnieniu :D
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do ich wypróbowania :D
UsuńMają śliczny kolor i chociaż za różanym smakiem nie przepadam, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZ żurawiną róża smakuje naprawdę nieziemsko!
Usuńróżane smaki są cudowne! pięknie wymyśliłaś te pralinki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło :D
UsuńTen kolorek jest obłędny ;) Aż skoda jeść.
OdpowiedzUsuńśliczny mają kolor :DDDD
OdpowiedzUsuńi też ślicznie smakują xD
UsuńA z ilu róż te 2 litry? :D Kusząco wyglądają i może spróbuję, bo jadalna róża wciąż kwitnie :)
OdpowiedzUsuńoj nie wiem ile to było róż, bo płatki zerwałam o woreczka. To było kilkanaście sporych garści :D
UsuńTo jest bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuń