wegański deserek raffaello


Wegański, bezglutenowy deserek, który zdobył moje serce już po pierwszym spotkaniu z moimi kubkami smakowymi. Rafaello w wersji jaglanej jest już wielu osobom znane w postaci pralinek, ale w postaci słodkości ukrytej w słoiczku jeszcze się nie pojawiło (bynajmniej ja się z tym nie spotkałam). Konsystencja deserku rozpływa się w ustach, a zarazem wymaga pogryzienia, dzięki czemu możemy się nim delektować. Dodatkową atrakcją jest dążenie do środka przekąski, gdzie ukryte są migdały.


SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 5 łyżek gęstego mleka kokosowego
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • kilka obranych migdałów
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • opcjonalnie słodzik (ja nie użyłam)

WYKONANIE:

Kaszę jaglaną gotujemy w mleku migdałowym, po wchłonięcia całego płynu dodajemy mleko kokosowe- całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Małe słoiczki napełniamy deserkiem do połowy, nadziewamy migdałami (ok 2-3 na jeden słoiczek), kładziemy kolejną warstwę deserku. Wierzch posypujemy wiórkami, po czym gotowe słodkości odkładamy na chwilę do lodówki.



Share:

10 komentarze

  1. Hmmm... Które mleko migdałowe dostępne w sklepach będzie do tego najlepsze?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja użyłam z Lidla , ale z alpro tez beda pasować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne podanie, w dodatku ten deser musi być nieziemsko pyszny! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Specjalnie do zdjeć szyłam do słoiczków kołnierzyki :D

      Usuń
  4. Chyba ze dwa litry takiego deseru musiałybyśmy zrobić :D Jadłybyśmy go cały dzień :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostrzegam ze jest to bardzo sycący deserek :D litry to zdecydowanie za duzo Haha :D

      Usuń
  5. Jaglana i mleko kokosowe to duet idealny ;3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taak, zdążyłam sie o tym przekonać robiąc kopiec Kreta :D

      Usuń