Kopiec kreta- wegański & fit
Smak dzieciństwa- kopiec kreta, jedno z pyszniejszych ciast, które w wersji "podstawowej" nie zachwyca składem. Postanowiłam podjąć się wyzwania, pozamieniać składniki i oto widoczny na zdjęciach efekt! A smak ? Ku mojemu zdziwieniu idealnie naśladuje prawdziwy kopiec kreta. Nie wierzycie? Spróbujcie sami... Nie bez powodu 3/4 blaszki znikło w kilka godzin :D
SKŁADNIKI:
NA CIASTO:
- szklanka mąki jaglanej
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (gęstego)
- 4 łyżki karobu
- 1/3 szklanki mąki owsianej
NA KREM:
- 2 banany
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- + mleko migdałowe do dolewania podczas gotowania
WYKONANIE:
Osobno mieszamy suche składniki na ciasto, osobno mleka. Do suchych powoli wlewamy wymieszane mleko i całość dokładnie razem łączymy (najlepiej użyć trzepaczki do jajek). Formę do pieczenia ciasta smarujemy olejem kokosowym i wlewamy do niej gotowe ciasto. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. W cieście wydrążamy środek zostawiając boki i spód. Część ciasta, którą wycięliśmy/ wydłubaliśmy przekładamy do miseczki i staramy się ją pokruszyć.
Kaszę jaglaną gotujemy w szklance wody, gdy zaczyna nam brakować płynu, dolewamy mleka migdałowego. Na sam koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe i banana- całość blendujemy. Jednego banana obieramy i kroimy w plasterki, które kładziemy na spód ciasta. Krem przekładamy na plasterki banana- formujemy kopczyk. Wierzch kremu posypujemy skruszonym ciastem i odkładamy do lodówki.
Tags:
banan
ciasta
ciasto
karob mielony
kasza jaglana
ksylitol
mąka jaglana
mąka owsiana
mleko kokosowe
mleko migdałowe
17 komentarze
Szczerze, to Twoje nadzienie tego kopca dużo bardziej do mnie przemawia niż tradycyjna bita śmietana, którą się do ciasta daje :) Piękny i dobrze schłodzony pewnie obłędny w smaku :)
OdpowiedzUsuńPodczas nadziewania ciasta, zjadłam kilka łyżek kremu- wyszedł naprawdę smakowicie :D
UsuńCiasto pierwsza klasa! Ostatnio też kombinowałam z kopcem kreta :D Chyba powtórzę ten przepis! :D
OdpowiedzUsuńPOLECAM! :D
UsuńPrezentuje się lepiej od klasycznej wersji :) Na pewno też znacznie lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńApetycznie! :D
OdpowiedzUsuńZajrzysz?
efeel.wordpress.com
<< ZNANE BATONY W WERSJI FIT, 10 pomysłów na lemoniadę
Pyszności!!Zrobię jutro:)
OdpowiedzUsuńCzekam na opinię! Mam nadzieję, że i tobie zasmakuje :]
UsuńPlanujemy zrobić niedługo pandzi kopiec :D Twój wygląda bardzo pysznie :D
OdpowiedzUsuńChciałabym zobaczyć ten pandzi kopiec :D Dzisiaj na vegan machine 3 widziałam jeszcze inną wersję wegańskiego kopca kreta :D Obawiam się, że jedynie bardziej kaloryczną. Ale kto na to patrzy jeśli coś jest pyszne :D
UsuńŚwietnie wygląda! U siebie tez mam przepis na to ciasto, ale jest całkowicie różny od Twojego :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :D super, to świadczy tylko o tym, jak bardzo nieograniczona jest kuchnia wegańska! :D Jedno ciasto robimy na wiele sposobów z różnymi składnikami ;]
UsuńPrzepis wydaje się super, ale czy mogłabyś dla mnie jak dla laika pieczeniowego napisać dokładnie ile potrzeba mleka kokosowego i migdałowego, ponieważ nie wiem jakie puszki wybrać? ;)
OdpowiedzUsuńMleko migdałowe to zwykłe- z kartonika 1l- możesz kupić obojętnie jakiej marki- ja trafiłam na moje w lidlu. A mleko kokosowe to to gęste z puszki 400ml :]
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź;-) będzie pieczone !
UsuńCzy jest szansa aby ten krem się bardziej trzymał? :D Chcę zaskoczyć niewegańską część rodziny, bo myślą, że jem tylko kamienie i sałatę, a nie chce im podać breji. :(
OdpowiedzUsuńWitam! Mam pytanie na jaka blache sa podane skladniki? Oraz to mleko kokosowe do kremu,nie do ciasta to ma byc stale czy plynne i to pol puszki to jakiej pojemnosci (400ml)? Czy moge wykorzystac to rozrzedzone mleko do kremu ktore zostanie po wyjeciu stalej czesci?
OdpowiedzUsuń