vegan bounty z chałwą
Ciasto chałwowe, które świetnie naśladuje smak batonika bounty. Jak? Sama nie wiem, efekt był niezamierzony, aczkolwiek wyszło to na plus. Ciasto zdecydowanie uzależnia swoim smakiem, co jest jego minusem, ale na szczęście szybko syci, dzięki czemu nikt nie zje go za dużo.
SKŁADNIKI:
MASA:
SPÓD:
- 175ml mleczka kokosowego
- 2 szklanki płatków migdałowych
- 2 szklanki wiórków kokosowych
WYKONANIE:
Wiórki kokosowe wraz z mleczkiem i płatkami migdałowymi dokładnie blendujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość powinna być gęsta i zbita. Ugniatamy na spodzie formy do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 min.
Pół szklani kaszy jaglanej gotujemy z dodatkiem szklanki wody, w razie potrzeby dolewamy trochę płynu. Ugotowaną kaszę blendujemy z chałwą i bananem. Gotową masę przekładamy na upieczony delikatnie spód. Wierzch posypujemy wiórkami, po czym ciasto przekładamy do chłodnego pomieszczenia na kilka godzin.
11 komentarze
Uwielbiam i kokos i chałwę! <3
OdpowiedzUsuńJa teraz również <3
UsuńAle boskie połączenie <3 Załapię się na kawałek?
OdpowiedzUsuńTroszkę się bałam tego połączenia, ale okazało się trafem w dziesiątkę! Może się załapiesz, zostawiłam połowę ciasta w domku:D
UsuńZnakomite połączenie! Palce lizac!
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :))
woman-with-class.blogspot.com
Dziękuję<3
UsuńWygląda booosko! Normalnie mam ślinotok :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
już mam na nie ochotę, na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo jest chyba miłość od pierwszego wejrzenia <3
OdpowiedzUsuńoj, ciasto wygląda cudnie! nie próbowałam jeszcze połączenia chałwy z kokosem, ale to prezentuje sie wyjątkowo smacznie :3
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaellie.blogspot.com/