Bezglutenowe rogaliki nadziane jabłkami

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 2,5 szklanki mąki owsianej
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 banany (ok 200g)
  • 1/4 kostki drożdży
  • 0,5 szklanki mleka migdałowego

NADZIENIE:

  • 400g obranych jabłek
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki miodu/ksylitolu/cukru

 WYKONANIE:

Banana blendujemy z drożdżami i odkładamy na ok 10 min pod przykryciem. Olej kokosowy chwilkę podgrzewamy, aby się rozpuścił. Mąkę przesiewamy, dodajemy do zblendowanych składników razem z olejem i mlekiem. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy (wcześniej lekko podsypujemy je mąką). Rozwałkowane ciasto kroimy na 4 kawałki- każdy z nich nadziewamy łyżeczką nadzienia, następnie zawijamy i zakręcamy rogi. Pieczemy 20 min w 175 stopniach.
Mus:Jabłka kroimy w malutką kosteczkę, wcześniej oczyszczając je z nasion. Na patelnię wlewamy niewielką ilość wody, po czym dodajemy jabłka- dusimy je pod przykryciem ok 10 min. Na sam koniec dodajemy słodzik oraz cynamon. całość mieszamy.

Share:

21 komentarze

  1. wyglądają przepysznie, od razu bym po kilka sięgnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy je sie jakoś piecze? Nie ma nic wspomnianego o obróbce cieplnej :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę. Poprawiłam błąd :]

      Usuń
  3. ile sztuk wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dałoby się czymś zastąpić banany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z dojrzałą persymoną, ewentualnie jajko, jeżeli nie zależy Pani na tym, żeby przekąska była wegańska- jednak w tym przypadku, warto dosłodzić ciasto.

      Usuń
  5. Mega :) ! sądzisz, że zamiast owsianej mąki nada się jaglana i kukurydziana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc napewno zmieni się smak rogalików. Więc zmiana mąki pozwoli odkryć Ci coś nowego. Myślę, że najbezpieczniej spróbować z mąką kukurydzianą

      Usuń
  6. Bardzo ciekawe. Fajnie, że są zrobione jedynie z mąki owsianej. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają ciekawie. Na moim blogu pojawił się niedawno przepis na rogaliki z masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł na ciasto, a same rogaliki wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy wiadomo ile takie rogaliki mają kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  10. Teraz będą za nami chodziły takie wypasione rogale <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam rogaliki a szczególnie takie zdrowe *o* na pewno zrobię je z twojego przepisu :D
    http://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy chodzi ci o drożdże świeże ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto bardzo się kruszy 😑. Nie udało się mi zawinąć rogalików 😕. Po 20 min.w piekarniku ciasto połsurowe😑

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, coś musiało pójść nie tak, lub jest to wina mąki. Każda jest inna. U mnie się powiodło mimo, że jeśli chodzi o zwijanie ciast, pierogów, itp. to nie jestem najlepszym zawodnikiem.
      Możliwe również, że rozwałkowane ciasto było zbyt cienkie- przy tak ciężkich mąkach nie warto ryzykować.

      Usuń
  14. Czy krowie mleko da taki sam efekt jak migdałowe?

    OdpowiedzUsuń