Bezglutenowe rogaliki nadziane jabłkami
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki owsianej
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 2 banany (ok 200g)
- 1/4 kostki drożdży
- 0,5 szklanki mleka migdałowego
NADZIENIE:
- 400g obranych jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki miodu/ksylitolu/cukru
WYKONANIE:
Banana blendujemy z drożdżami i odkładamy na ok 10 min pod przykryciem. Olej kokosowy chwilkę podgrzewamy, aby się rozpuścił. Mąkę przesiewamy, dodajemy do zblendowanych składników razem z olejem i mlekiem. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy (wcześniej lekko podsypujemy je mąką). Rozwałkowane ciasto kroimy na 4 kawałki- każdy z nich nadziewamy łyżeczką nadzienia, następnie zawijamy i zakręcamy rogi. Pieczemy 20 min w 175 stopniach.
Mus:Jabłka kroimy w malutką kosteczkę, wcześniej oczyszczając je z nasion. Na patelnię wlewamy niewielką ilość wody, po czym dodajemy jabłka- dusimy je pod przykryciem ok 10 min. Na sam koniec dodajemy słodzik oraz cynamon. całość mieszamy.
22 komentarze
wyglądają przepysznie, od razu bym po kilka sięgnęła :)
OdpowiedzUsuńCzy je sie jakoś piecze? Nie ma nic wspomnianego o obróbce cieplnej :/
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę. Poprawiłam błąd :]
Usuńile sztuk wychodzi?
OdpowiedzUsuń8 większych rogalików :D
UsuńDałoby się czymś zastąpić banany?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z dojrzałą persymoną, ewentualnie jajko, jeżeli nie zależy Pani na tym, żeby przekąska była wegańska- jednak w tym przypadku, warto dosłodzić ciasto.
UsuńMega :) ! sądzisz, że zamiast owsianej mąki nada się jaglana i kukurydziana :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc napewno zmieni się smak rogalików. Więc zmiana mąki pozwoli odkryć Ci coś nowego. Myślę, że najbezpieczniej spróbować z mąką kukurydzianą
UsuńBardzo ciekawe. Fajnie, że są zrobione jedynie z mąki owsianej. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Wyglądają ciekawie. Na moim blogu pojawił się niedawno przepis na rogaliki z masłem orzechowym :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na ciasto, a same rogaliki wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńA czy wiadomo ile takie rogaliki mają kalorii?
OdpowiedzUsuńCałość ok 1700 kcl :)
UsuńTeraz będą za nami chodziły takie wypasione rogale <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogaliki a szczególnie takie zdrowe *o* na pewno zrobię je z twojego przepisu :D
OdpowiedzUsuńhttp://xgabisxworlds.blogspot.com/
Czy chodzi ci o drożdże świeże ?
OdpowiedzUsuńTak świeże :D
UsuńCiasto bardzo się kruszy 😑. Nie udało się mi zawinąć rogalików 😕. Po 20 min.w piekarniku ciasto połsurowe😑
OdpowiedzUsuńOjej, coś musiało pójść nie tak, lub jest to wina mąki. Każda jest inna. U mnie się powiodło mimo, że jeśli chodzi o zwijanie ciast, pierogów, itp. to nie jestem najlepszym zawodnikiem.
UsuńMożliwe również, że rozwałkowane ciasto było zbyt cienkie- przy tak ciężkich mąkach nie warto ryzykować.
Czy krowie mleko da taki sam efekt jak migdałowe?
OdpowiedzUsuńPoprosze o podanie drozdzy w gramach. Dziekuje.
OdpowiedzUsuń