Wegańskie "wędzone" kotlety z soczewicy


Kotleciki, które podbijają serca nie tylko wegan i wegetarian- a również mięsożerców! Wszystko za sprawą wędzonej papryki, która nadaje im bardzo orginalny smak. Zrobiłam ich tak dużo, że wraz ze współlokatorką jadłyśmy je przez trzy dni- za każdym razem rozpływały się w ustach.


SKŁAD:


  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 5 młodych ziemniaków
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: papryka wędzona słodka, słodka papryka, sól, pieprz, kurkuma, chili

WYKONANIE:

Soczewicę i ziemniaki gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i studzimy. Ugotowane składniki blendujemy z lnem, płatkami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy sezam i przyprawy- całość mieszamy. 
Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym, formujemy płaskie kotleciki i smażymy po kilka min z każdej strony.


Share:

4 komentarze

  1. Czadowe! Musze zrobić :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Lucky Club Casino Site | Get Up To $200 FREE Bonus
    Lucky Club casino site luckyclub.live and reviews available to new players on Lucky Club. We have the best promotions for new players. Sign up here now and claim your bonus!

    OdpowiedzUsuń