Wegańskie "wędzone" kotlety z soczewicy


Kotleciki, które podbijają serca nie tylko wegan i wegetarian- a również mięsożerców! Wszystko za sprawą wędzonej papryki, która nadaje im bardzo orginalny smak. Zrobiłam ich tak dużo, że wraz ze współlokatorką jadłyśmy je przez trzy dni- za każdym razem rozpływały się w ustach.


SKŁAD:


  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 5 młodych ziemniaków
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: papryka wędzona słodka, słodka papryka, sól, pieprz, kurkuma, chili

WYKONANIE:

Soczewicę i ziemniaki gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i studzimy. Ugotowane składniki blendujemy z lnem, płatkami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy sezam i przyprawy- całość mieszamy. 
Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym, formujemy płaskie kotleciki i smażymy po kilka min z każdej strony.


Share:

3 komentarze