domowe lody macha-kokosowe
Czy tylko ja wychodzę z założenia, że wszelkie słodkie przekąski smakują najlepiej, jeśli sami je zrobimy i będziemy znali ich skład? Uwielbiam mieć świadomość, że to co jem nie dostarczy mojemu organizmowi jedynie kalorii, a jednak zdziała wewnątrz coś pożytecznego.
Jako że, coraz częściej jest ostatnio ciepło, naszła mnie ochota na lody- tu na myśl od razu nasunęła mi się sproszkowana zielona herbata- matcha! Uwielbiam ją pić jako matcha latte lub po prostu w formie zwykłej herbatki. Tym razem miała ona okazję wykazać się w nieco cięższym zdaniu- zagrać duet z kokosem tworząc pyszne lody!
SKŁAD:
- 1łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha
- 1/2 szklanki wody
- banan
- 4 łyżeczki gęstego mleka kokosowego
- 4 łyżki mąki kokosowej
WYKONANIE:
W garnuszku zagotowujemy wodę, gdy wrze, zdejmujemy ją z ognia, dodajemy mleko kokosowe i całość mieszamy. Następnie, gdy temperatura wody ostudzi się do ok 75 stopni dodajemy herbatę, mąkę i banana. Całość blendujemy. Przekładamy do pojemniczka, który nadaje się do umieszczania w zamrażarce. Odstawiamy do zamrażarki na ok 5-7h. W między czasie możemy wyjmować pojemnik w celu przemieszania zawartości.
4 komentarze
Muszę wypróbować matcha ale lody jakby trochę rzadkie...
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :D
UsuńLody zdążyły zacząć się topić podczas robienia zdjęć, hehe :D
świetny pomysł! Chętnie przetestuje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Gorąco zachęcam do wypróbowania :D
Usuń