Czekoladowo-migdałowe pralinki
Uwielbiam gdy mam w domu małe, słodkie przekąski, takie na jeden lub dwa gryzy. Idealnie sprawdzają się w tej sytuacji pralinki (inaczej zwane kulkami mocy). Tym razem postanowiłam zrobić coś mocno czekoladowego, więc jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, polecam wypróbować.
SKŁADNIKI:
- 70g migdałów (najlepiej obranych)
- 80g daktyli suszonych
- 30g płatków owsianych
- 60g ciemnej czekolady (u mnie 56%)
WYKONANIE:
- W osobnych miseczkach zalewamy wrzątkiem daktyle i migdały, po czym je przykrywamy i odstawiamy na 20 min.
- Odcedzamy namoczone bakalie po czym blendujemy je razem z płatkami owsianymi.
- Czekoladę kroimy w kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami
- Miskę z wymieszaną masą wkładamy do garnka z wodą i pod przykryciem na małym ogniu gotujemy (musimy rozpuścić czekoladę, żeby zlepiła nam wszystkie składniki)
- Można spróbować rozpuścić czekoladę w mikrofalówce
- Gdy czekolada rozpuści się nam pomiędzy pozostałymi składnikami, całość jeszcze raz mieszamy, po czym bierzemy po łyżce masy i lepimy kulki
- Gotowe kuleczki, odkładamy na tackę lub do papierowych foremek na muffinki i odkladamy do lodówki
2 komentarze
Czekoladowo migdałowo pyszneeeee
OdpowiedzUsuńKuchenne skarby!
OdpowiedzUsuń