Czekoladowo-migdałowe pralinki

Uwielbiam gdy mam w domu małe, słodkie przekąski, takie na jeden lub dwa gryzy. Idealnie sprawdzają się w tej sytuacji pralinki (inaczej zwane kulkami mocy). Tym razem postanowiłam zrobić coś mocno czekoladowego, więc jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, polecam wypróbować.

SKŁADNIKI:

  • 70g migdałów (najlepiej obranych)
  • 80g daktyli suszonych
  • 30g płatków owsianych
  • 60g ciemnej czekolady (u mnie 56%)

WYKONANIE:


  1. W osobnych miseczkach zalewamy wrzątkiem daktyle i migdały, po czym je przykrywamy i odstawiamy na 20 min.
  2. Odcedzamy namoczone bakalie po czym blendujemy je razem z płatkami owsianymi. 
  3. Czekoladę kroimy w kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami 
  4. Miskę z wymieszaną masą  wkładamy do garnka z wodą i pod przykryciem na małym ogniu gotujemy (musimy rozpuścić czekoladę, żeby zlepiła nam wszystkie składniki)
  5. Można spróbować rozpuścić czekoladę w mikrofalówce 
  6. Gdy czekolada rozpuści  się nam pomiędzy pozostałymi składnikami, całość jeszcze raz mieszamy, po czym bierzemy po łyżce masy i lepimy kulki
  7. Gotowe kuleczki, odkładamy na tackę lub do papierowych foremek na muffinki i odkladamy do lodówki 


Share:

2 komentarze