DOMOWA ORZECHOWA GRANOLA

 Dobrej jakości granole, czyli te bez oleju palmowego, białego cukru, syropu glukozowo fruktozowego i konserwantów mają przeważnie wysokie ceny, za niewielkie ilości- standardowo 380g. Dlatego przychodzę do was z przepisem na domową granolę! Zdecydowanie tańszą w wykonaniu! Tym razem o smaku orzechowym (jestem fanką orzechów). Ale bez obaw, niedługo pojawią się kolejne warianty!

 SKŁADNIKI:


  • płatki owsiane 120g
  • masło orzechowe 60g
  • daktyle 70g
  • czekolada gorzka 50g
  • 2 garści ulubionych orzechów ( u mnie nerkowce i orzeszki ziemne)


WYKONANIE:

  1. Daktyle zalewamy wrzącą wodą, tak by jej poziom pokrył daktyle we całości. Trzymamy pod przykryciem ok 10-15 min
  2. Odlewamy wodę z daktyli, tak by sięgała połowy ich wysokości. Po czym dodajemy do daktyli masło orzechowe i całość razem miksujemy na gładką masę.
  3. Czekoladę kroimy w kostkę, orzechy siekamy na mniejsze kawałki
  4. Dokladnie mieszamy wszystkie skladniki, tak by całość była pozlepiana masą daktylowo- orzechową
  5. Wykładamy mase na papier do pieczenia, staramy się to rozsmarować na ok 1-2cm wysokości. Pieczemy ok 9-12min w piekarniku nagrzanym do 180°
  6. Po upieczeniu całość odstawiamy na ok 10 min, po czym kruszymy rękoma na mniejsze kawałki


Share:

0 komentarze