DOMOWA ORZECHOWA GRANOLA
Dobrej jakości granole, czyli te bez oleju palmowego, białego cukru, syropu glukozowo fruktozowego i konserwantów mają przeważnie wysokie ceny, za niewielkie ilości- standardowo 380g. Dlatego przychodzę do was z przepisem na domową granolę! Zdecydowanie tańszą w wykonaniu! Tym razem o smaku orzechowym (jestem fanką orzechów). Ale bez obaw, niedługo pojawią się kolejne warianty!
SKŁADNIKI:
- płatki owsiane 120g
- masło orzechowe 60g
- daktyle 70g
- czekolada gorzka 50g
- 2 garści ulubionych orzechów ( u mnie nerkowce i orzeszki ziemne)
WYKONANIE:
- Daktyle zalewamy wrzącą wodą, tak by jej poziom pokrył daktyle we całości. Trzymamy pod przykryciem ok 10-15 min
- Odlewamy wodę z daktyli, tak by sięgała połowy ich wysokości. Po czym dodajemy do daktyli masło orzechowe i całość razem miksujemy na gładką masę.
- Czekoladę kroimy w kostkę, orzechy siekamy na mniejsze kawałki
- Dokladnie mieszamy wszystkie skladniki, tak by całość była pozlepiana masą daktylowo- orzechową
- Wykładamy mase na papier do pieczenia, staramy się to rozsmarować na ok 1-2cm wysokości. Pieczemy ok 9-12min w piekarniku nagrzanym do 180°
- Po upieczeniu całość odstawiamy na ok 10 min, po czym kruszymy rękoma na mniejsze kawałki
0 komentarze