FIT boczniaki z piekarnika
Mam dla was mój ulubiony przepis na fit boczniaki w pysznej i chrupiącej panierce z płatków owsianych i pestek dyni! Robiłam je w ten sposób już kilka razy i zawsze wychodziły bardzo smacznie. Gorąco polecam wypróbować, przepis jest banalny w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
- 250g boczniaków
- 1/2 kubka płatków owsianych
- 1/3 kubka pestek dyni
- 2 jajka
- przyprawy: sól, pieprz czarny, słodka papryka, ulubiona przyprawa do kurczaka (opcjonalnie)
WYKONANIE:
- Boczniaki delikatnie płuczemy wodą, rozdzielamy je na pojedyncze grzybki, odkładamy na ręcznik kuchenny i pruszymy solą
- Przygotowujemy panierkę: blendujemy płatki owsiane razem z pestkami dyni ( staramy się nie zblendowac ich na pyłek!). Wystarczy 10-20s blendowania. Po czym mieszamy ją z przyprawami.
- Jajka ubijamy w miseczce
- Przygotowujemy naczynie do pieczenia- rozsmarowujemy na dnie odrobinę oleju oraz nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem
- Każdego grzybka dokładnie maczamy w jajku, następnie w naszej panierce po czym odkładamy do naczynia żaroodpornego
- Gdy nasze boczniaki są gotowe, wkładamy je do piekarnika na 10 min, po czym obracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 min
0 komentarze