Wegańskie burgery z dynii i kaszy bulgur

To już prawdopodobnie moje ostatnie dania z dynią. Sezon dobiegł końca, coraz rzadziej można ją spotkać w sklepach czy na straganach. Zostaje mi tylko czekać do przyszłego roku, aby móc znów cieszysz się smakiem dyni. Dzisiaj przygotowałam wegańskie burgery.Pyszne! Na pomysł wpadłam dawno temu, aczkolwiek byłam zbyt leniwa na jego realizację.




Składniki:

  • ok 200g dyni hokkaido
  • 2 łyżki kaszy bulgur
  • łyżeczka curry
  • łyżka koperku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie)

Dodatki:

  • topinambur sztuka
  • kawałek dyni hokkaido

Przygotowanie:

  1. dynię obieramy kroimy na mniejsze kawałki, po czym ok 15 min parujemy
  2. w niewielkiej ilości wody gotujemy kaszę , tak aby wsiąkła całą wodę - ok 15-20 minut
  3. ugotowaną dynię blendujemy z  ząbkiem czosnku, koperkiem, curry i kurkumą
  4. puree z dyni mieszamy z kaszą bulgur, po czym układamy na papierze do pieczenia (formujemy placki)
  5. jako dodatek możemy sobie upiec kawałki dyni z topinamburem (warzywa obieramy, po czym kroimy w paski i umieszczamy na papierze do pieczenia)
  6. Całość wkładamy do piekarnika  nagrzanego do 200 stopni na ok 30 min
  7. upieczone burgery przekładamy szpatułką na talerz i możemy się delektować naszym posiłkiem
Wegetariański obiad IV Wspomagam odporność

Share:

4 komentarze