Dyniowe gołąbki w pieczarkowo-koperkowym sosie
Niedawno dodałam rzekomo ostatni post z dynią w tym sezonie. Jedynie rzekomo, ponieważ dziś zawita na moim blogu kolejny przepis w którym główną rolę zagra to przepyszne warzywo. Kilka dni temu będąc w sklepie, przypadkowo trafiłam na dynię, oczywiście nie mogłam przejść obok niej obojętnie. Od razu ją kupiłam! Połowę upiekłam w piekarniku, a z drugiej połowy powstało coś zupełnie nowego- gołąbki!
Składniki:
Na farsz:- pół małej dyni hokkaido
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 2 łyżeczki zmielonego lnu
- łyżeczka curry
- 3 pieczarki
- ząbek czosnki
- 6 liści kapusty pekińskie
- mały jogurt naturalny
- 6 pieczarek
- czubata łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Gołąbki:- Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę
- Kaszę jaglaną gotujemy w niewielkiej ilości wody przez 15 min, po 7 min gotowania dodajemy łyżeczkę curry i pokrojone w kostkę pieczarki
- dynię obieramy, kroimy w plastry i parujemy ok 10 min
- kapustę gotujemy/parujemy ok 7-8 min
- uparowaną dynię umieszczamy w misce, dodajemy czosnek i blendujemy
- do zblendowanej dyni dodajemy kaszę jaglaną oraz len, po czym całość dokładnie mieszamy
- mając gotowy farsz, przekładamy po ok 2 łyżki na kapustę i zawijamy
- powstałe gołąbki parujemy ok 15 min
- pieczarki obieramy i kroimy w plasterki
- patelnie delikatnie podlewamy woda i dodajemy pieczarki, po czym dusimy ok 8 min
- do pieczarek dodajemy koperek dusimy kolejne 3 min po czym dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy
- całość na malutkim ogniu dusimy przez 2 min, po czym polewamy gołąbki
3 komentarze
uwielbiam dynię hokkaido i kasze jaglaną- świetny przepis!
OdpowiedzUsuńooo musza byc pyszne!!<3
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądają :) chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń