Dyniowe gołąbki w pieczarkowo-koperkowym sosie

Niedawno dodałam rzekomo ostatni post z dynią w tym sezonie. Jedynie rzekomo, ponieważ dziś zawita na moim blogu kolejny przepis w którym główną rolę zagra to przepyszne warzywo. Kilka dni temu będąc w sklepie, przypadkowo trafiłam na dynię, oczywiście nie mogłam przejść obok niej obojętnie. Od razu ją kupiłam! Połowę upiekłam w piekarniku, a z drugiej połowy powstało coś zupełnie nowego- gołąbki!



Składniki:

Na farsz:
  • pół małej dyni hokkaido
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki zmielonego lnu
  • łyżeczka curry
  • 3 pieczarki
  • ząbek czosnki
  • 6 liści kapusty pekińskie
Na sos:
  • mały jogurt naturalny
  • 6 pieczarek
  • czubata łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

Gołąbki: 

  1. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę
  2. Kaszę jaglaną gotujemy w niewielkiej ilości wody przez 15 min, po 7 min gotowania dodajemy łyżeczkę curry i pokrojone w kostkę pieczarki
  3. dynię obieramy, kroimy w plastry i parujemy ok 10 min
  4. kapustę gotujemy/parujemy ok 7-8 min
  5. uparowaną dynię umieszczamy w misce, dodajemy czosnek i blendujemy
  6.  do zblendowanej dyni dodajemy kaszę jaglaną oraz len, po czym  całość dokładnie mieszamy
  7. mając gotowy farsz, przekładamy po ok 2 łyżki na kapustę i zawijamy
  8. powstałe gołąbki parujemy ok 15 min
Sos:
  1. pieczarki obieramy i kroimy w plasterki
  2. patelnie delikatnie podlewamy woda i dodajemy pieczarki, po czym dusimy ok 8 min
  3. do pieczarek dodajemy koperek dusimy kolejne 3 min po czym dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy
  4. całość na malutkim ogniu dusimy przez 2 min, po czym polewamy gołąbki
Wegetariański obiad IV

Share:

3 komentarze

  1. uwielbiam dynię hokkaido i kasze jaglaną- świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wyglądają :) chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń