mini wegańskie paszteciki z batata i ciecierzycy
Wegańskie paszteciki, tak zdrowe a tak mało popularne. Można je tworzyć na wiele sposobów. Sama cały czas odkrywam, coraz to nowsze połączenia. Przykładem jest dzisiejsza mieszanka: batat, ciecierzyca i czosnek. Jeden taki pasztecik, to bomba wartości odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi, a to nie wszystko, dodatkowo paszteciki są niesamowicie smaczne.
SKŁADNIKI:
- 1/2 batata
- 5 łyżek ciecierzycy
- łyżeczka mielonego lnu
- ząbek czosnku
- przyprawy: curry, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
WYKONANIE:
- ciecierzycę gotujemy ok 45 min (wcześniej należy ją namoczyć)
- len zalewamy małą ilością wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy na 5 min
- batata obieramy, trzemy na tarce( na najmniejszych oczkach)
- czosnek wyciskamy
- ugotowaną ciecierzycę mieszamy z pozostałymi składnikami (do uzyskania gęstej konsystencji)- musimy dokładnie wymieszać całość, tak aby len zlepił wszystkie składniki
- całość przekłądamy do aluminiowych fotremek
- pieczemy 30 min w 200 stopniach
7 komentarze
Nigdy o nich nie słyszałam, ale z chęcią bym spróbowała zrobić.. i zjeść też:)
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że teraz stają się coraz bardziej 'sławne' :) wegańskie pasztety najlepsze! <3
OdpowiedzUsuńDokładnie, ludzie zaczynają się do nich dopiero przekonywać, aczkolwiek to wciąż jest wąskie grono :D Liczę na sukces wegańskich pasztecików, haha :]
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńhttp://zielonoma.blogspot.it/2015/04/kimono.html
jak nie ma się lnu to co dac?
OdpowiedzUsuńPłatki owsiane
Usuń