mini wegańskie paszteciki z batata i ciecierzycy

Wegańskie paszteciki, tak zdrowe a tak mało popularne. Można je tworzyć na wiele sposobów. Sama cały czas odkrywam, coraz to nowsze połączenia. Przykładem jest dzisiejsza mieszanka: batat, ciecierzyca i czosnek. Jeden taki pasztecik, to bomba wartości odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi, a to nie wszystko, dodatkowo paszteciki są niesamowicie smaczne.




SKŁADNIKI:
  • 1/2 batata
  • 5 łyżek ciecierzycy
  • łyżeczka mielonego lnu
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: curry, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie

WYKONANIE:
  1. ciecierzycę gotujemy ok 45 min (wcześniej należy ją namoczyć)
  2. len zalewamy małą ilością wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy na 5 min
  3. batata obieramy, trzemy na tarce( na najmniejszych oczkach)
  4. czosnek wyciskamy
  5. ugotowaną ciecierzycę mieszamy z pozostałymi składnikami (do uzyskania gęstej konsystencji)- musimy dokładnie wymieszać całość, tak aby len zlepił wszystkie składniki
  6. całość przekłądamy do aluminiowych fotremek
  7. pieczemy 30 min w 200 stopniach

Share:

7 komentarze

  1. Nigdy o nich nie słyszałam, ale z chęcią bym spróbowała zrobić.. i zjeść też:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wydaje mi się, że teraz stają się coraz bardziej 'sławne' :) wegańskie pasztety najlepsze! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, ludzie zaczynają się do nich dopiero przekonywać, aczkolwiek to wciąż jest wąskie grono :D Liczę na sukces wegańskich pasztecików, haha :]

      Usuń
  3. pychota!
    http://zielonoma.blogspot.it/2015/04/kimono.html

    OdpowiedzUsuń
  4. jak nie ma się lnu to co dac?

    OdpowiedzUsuń