truskawkowo- ryżowy deser z babką płesznik
Deser, który może stanowić idealne śniadanie, ale również podwieczorek. Standardowo użyłabym do jego wykonania nasion chia szałwii, które są idealne do robienia puddingów. Postanowiłam zaryzykować i alternatywnie użyłam babki płesznik, która świetnie spisała się w swojej roli.
Po zjedzeniu takiej słodkości, czujemy sytość przez dłuższy czas.
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki babki płesznik
- 50 g truskawek
- 4 łyżki płatków ryżowych
- łyżka jagód goji
- łyżka słonecznika
- łyżeczka ksylitolu
WYKONANIE:
- babkę płesznik zalewamy mlekiem sojowym (ok 50g ), dodajemy ksylitol, mieszamy i odstawiamy na noc (najlepiej zrobić to w pucharku, w którym mamy zamiar podać deser)
- truskawki blendujemy na mus (nie musi być dokładnie), musem pokrywamy warstwę z babką płesznik
- płatki ryżowe mieszamy ze słonecznikiem, kładziemy jako kolejną warstwę, zalewamy mlekiem sojowym ok 50g
- całość posypujemy jagodami goji
3 komentarze
Wygląda smacznie :)))
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńładnie wygląda :D
OdpowiedzUsuń