wegański sernik pomarańczowy bez pieczenia

W dzisiejszym przepisie, główną rolę odgrywa soja, mianowicie czyste ziarna, jak i ich wyroby: tofu i mleko sojowe. Razem zblendowane stanowią idealną masę do sernika- wegańskiego. Aby jednak całość była słodkawa, warto dodać banana- który jest naszym cukrem w super zdrowej wersji. Na wierzch przygotowałam pomarańczową polewę, do której użyłam zaledwie trzech składników: mielonego lnu, pomarańczy i cynamonu. Całość jest pyszna!



SKŁADNIKI:
  • 50g tofu
  • 4 łyżki soi
  • 1/3 szklanki mleka sojowego
  • banan
  • 1/2 pomarańczy
  • łyżeczka mielonego lnu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

WYKONANIE:
  1. dzień wcześniej zalewamy soję, następnie ją gotujemy
  2. ugotowaną soję blendujemy z mlekiem sojowym, tofu i bananem ( do uzyskania gładkiej konsystencji)
  3. pomarańczę obieramy, wydobywamy sam miąższ 
  4. len zalewamy wodą (ok 1/4 szklanki), dokładnie mieszamy, odstawiamy na 5 min
  5. miąższ z pomarańczy mieszamy z lnem i cynamonem
  6. do miseczki przekładamy masę sojową, następnie pokrywamy ją pomarańczowym musem
  7. całość możemy odstawić do lodówki i zjeść na zimno, bądź na świeżo, tuż po przygotowaniu

Wiosenne słodkości!

Share:

3 komentarze