wegańskie kukurydziano- pomarańczowe talaretki- galaretki

Szybki pomysł na pomarańczową przekąskę. Kukurydziane a la talaretki z pomarańczową galaretką. Niezwykle lekka słodycz, którą można się bez obaw zajadać. Po raz kolejny, już nawet nie liczę który, użyłam niezastąpionego agaru- mój substytut bardziej znanej żelatyny.


SKŁADNIKI:
  • 1/2 pomarańczy
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 4 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżeczka agar agar
  • łyżeczka cynamonu

WYKONANIE:
  1. szklankę wody gotujemy, do gotującej się wody dodajemy ksylitol i kaszkę kukurydzianą, ok 3min stale mieszamy i gotujemy
  2. gotową kaszkę przekładamy do aluminowych foremek (wypełniamy do połowy)
  3. pomarańczę obieramy, wyciągamy miąższ, kroimy na mniejsze kawałki
  4. drugą szklankę wody gotujemy,  do gotującej się wody dodajemy 2 łyżeczki ksylitolu, pomarańczę i agar (całość energicznie mieszamy i gotujemy ok 3 min)
  5. ugotowaną pomarańczę wylewamy do wcześniej napełnionych kaszką foremek. 
  6. całość odstawiamy do ostudzenia i stężenia

Share:

2 komentarze

  1. Muszę to wypróbować, sama jestem wegetarianką i ważne dla mnie jest zdrowe jedzenie. Ale czemu by nie spróbować czegoś innego! :)

    OdpowiedzUsuń