wegańskie kukurydziano- pomarańczowe talaretki- galaretki
Szybki pomysł na pomarańczową przekąskę. Kukurydziane a la talaretki z pomarańczową galaretką. Niezwykle lekka słodycz, którą można się bez obaw zajadać. Po raz kolejny, już nawet nie liczę który, użyłam niezastąpionego agaru- mój substytut bardziej znanej żelatyny.
SKŁADNIKI:
- 1/2 pomarańczy
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki kaszki kukurydzianej
- 4 łyżeczki ksylitolu
- 1 łyżeczka agar agar
- łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
- szklankę wody gotujemy, do gotującej się wody dodajemy ksylitol i kaszkę kukurydzianą, ok 3min stale mieszamy i gotujemy
- gotową kaszkę przekładamy do aluminowych foremek (wypełniamy do połowy)
- pomarańczę obieramy, wyciągamy miąższ, kroimy na mniejsze kawałki
- drugą szklankę wody gotujemy, do gotującej się wody dodajemy 2 łyżeczki ksylitolu, pomarańczę i agar (całość energicznie mieszamy i gotujemy ok 3 min)
- ugotowaną pomarańczę wylewamy do wcześniej napełnionych kaszką foremek.
- całość odstawiamy do ostudzenia i stężenia
2 komentarze
Muszę to wypróbować, sama jestem wegetarianką i ważne dla mnie jest zdrowe jedzenie. Ale czemu by nie spróbować czegoś innego! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ;)
OdpowiedzUsuń