warzywne pieczone olbrzymie pieczarki
Byłam na zakupach i zobaczyłam wielkie pieczarki! Pierwsza myśl- idealne do nadziewania.. Od razu wrzuciłam je do wózka, a w domu zabrałam się za ich przygotowywanie. Uznałam, że zrobię wersję wegańską- choć nie ukrywam korciło mnie do użycia mozzarelli. Pieczarki nadziałam mieszanką sezonowych warzyw, całość upiekłam w piekarniku. Efekt- niebiański smak!
SKŁADNIKI:
- 4 wielkie pieczarki
- 1/2 kalarepy
- 1/2 batata
- 1/2 szklanki bobu
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- przyprawy: chilie, majeranek, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
WYKONANIE:
- pieczarki obieramy i wycinamy ogonki
- kalerepę i batata obieramy, po czym kroimy w kosteczke
- wszystkie warzywa do nadziania mieszamy razem z przyprawami
- każdą z pieczarek nadziewamy mieszanką warzyw
- całość pieczemy 25 min w 200 stopniach
4 komentarze
witam! bób wcześniej trzeba obgotować?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby :) na dobra sprawę, świerzy bób można jeść nawet na surowo :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńO tak, takie rzeczy to ja lubię! Jeszcze jakiś serek na wierzch i perfekcja perfekcji ;)
OdpowiedzUsuń