waniliowy budyń chia z borówkami
Mamy ciepłe wakacje- najlepsze w tym okresie są smakołyki z wykorzystaniem nasion szałwii hiszpańskiej, która idealnie nawadnia nasz organizm. W upalne dni jest to niezbędne, do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dzisiaj prezentuję waniliowy budyń z nasion szałwii hiszpańskiej, który podałam z borówkami- prosto z krzaczka! Nie ma nic pyszniejszego.
SKŁADNIKI:
- laska wanilii
- szklanka mleka (u mnie sojowe)
- 1/4 szklanki wody
- 4 łyżki nasion chia
- garść borówek
WYKONANIE:
- laskę wanilii kroimy w pół, wyciągamy ziarenka i gotujemy je w niewielkiej ilości wody (ok 5 min)
- ugotowane ziarenka wanilii mieszamy z mlekiem
- ziarna nasion chia szałwii wsypujemy do miseczki i zalewamy je mlekiem wymieszanym z wannilią- całość odkładamy do lodówki na kilka godzin (ja odstawiłam na noc)
- gotowy budyń posypujemy borówkami
3 komentarze
Fajny pomysl na budyn. Wprost przepadam za nasionami chia;-). Pozdrawiam:-).
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńMniam sama bym skosztowała
OdpowiedzUsuń