tofu-marchewkowa bułka
Całe ostatnie pięć dni, spędziłam poza domem. Równało się to z robieniem obiadków na wynos. Zmęczyłam się noszeniem pudełek z lunchboxem, więc postanowiłam uprościć sobie życie. Wpadłam na pomysł wegańskiej bułki, która dostarcza mnóstwo białka, błonnika i innych niezbędnych do życia składników odżywczych. Mogłabym zacząć się rozpisywać, jak smaczna ona była, jednak brak czasu mi nie pozwala. Zostawiam was ze zdjęciem i przepisem
SKŁADNIKI:
- 100g tofu
- marchewka
- łyżka mielonego lnu
- 2 łyżki chia szałwii
- przyprawy: imbir, curry, pieprz ziołowy, słodka papryka, czarnuszka
WYKONANIE:
- marchewkę obieramy- trzemy na tarce na najmniejszych oczkach
- startą marchewkę blendujemy z tofu i przyprawami- do uzyskania gładkiej konsystencji
- do zblendowanych składników dodajemy mielony len i chia
- całość przekładamy na papier do pieczenia- następnie w rękach formujemy kuleczkę (najlepiej robić to przez papier do pieczenia- ciasto nie będzie kleiło się do rąk)
- całość pieczemy w 200 stopniach ok 25 min
8 komentarze
Wygląda przepysznie, a akurat mam tofu w lodówce. Czekam na przepis! :)
OdpowiedzUsuńprzepis dodany, przepraszam, za spóźnienie :D
UsuńWyglada super, ja tez czekam na przepis
OdpowiedzUsuńprzepis uzupełniony, z lekkim opóźnieniem, ale jest :D
UsuńO rany *.* i ja również z niecierpliwością czekam na przepis!
OdpowiedzUsuńna prawdę głupio mi, że nie podałam go od razu, jednak zależało mi na dodaniu posta, a nie miałam czasu na napisanie wszystkiego. Jednak teraz przepis jest już dodany :]
UsuńŚwietny pomysł, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Pożywne jedzenie na zabiegany dzień
OdpowiedzUsuń