tofu-marchewkowa bułka

Całe ostatnie pięć dni, spędziłam poza domem. Równało się to z robieniem obiadków na wynos. Zmęczyłam się noszeniem pudełek z lunchboxem, więc postanowiłam uprościć sobie życie. Wpadłam na pomysł wegańskiej bułki, która dostarcza mnóstwo białka, błonnika i innych niezbędnych do życia składników odżywczych. Mogłabym zacząć się rozpisywać, jak smaczna ona była, jednak brak czasu mi nie pozwala. Zostawiam was ze zdjęciem i przepisem




SKŁADNIKI:

  • 100g tofu
  • marchewka
  • łyżka mielonego lnu
  • 2 łyżki chia szałwii
  • przyprawy: imbir, curry, pieprz ziołowy, słodka papryka, czarnuszka

WYKONANIE:

  1. marchewkę obieramy- trzemy na tarce na najmniejszych oczkach
  2. startą marchewkę blendujemy z tofu i przyprawami- do uzyskania gładkiej konsystencji
  3. do zblendowanych składników dodajemy mielony len i chia
  4. całość przekładamy na papier do pieczenia- następnie w rękach formujemy kuleczkę (najlepiej robić to przez papier do pieczenia- ciasto nie będzie kleiło się do rąk)
  5. całość pieczemy w 200 stopniach ok 25 min
Wegetariański obiad VJesień pełna warzyw

Share:

8 komentarze

  1. Wygląda przepysznie, a akurat mam tofu w lodówce. Czekam na przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada super, ja tez czekam na przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis uzupełniony, z lekkim opóźnieniem, ale jest :D

      Usuń
  3. O rany *.* i ja również z niecierpliwością czekam na przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na prawdę głupio mi, że nie podałam go od razu, jednak zależało mi na dodaniu posta, a nie miałam czasu na napisanie wszystkiego. Jednak teraz przepis jest już dodany :]

      Usuń
  4. Świetny pomysł, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł. Pożywne jedzenie na zabiegany dzień

    OdpowiedzUsuń