cynamonowe żytnie leniwe z jabłkami i cynamonem
Zapas moich owoców skurczył się jedynie do jabłek, które zebrałam w ogrodzie, więc przy wyborze słodkiego dodatku nie miałam problemów. Całość podkreśliłam smakiem cynamonu, który służył jako posypka całego dania oraz znalazł się w cieście leniwych.
SKŁADNIKI:
- 3 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki żytniej
- 100g tofu
- 2 łyżki ksylitolu
- jabłko
- 2 łyżeczki cynamonu
- laska cynamonu
- garść orzechów włoskich
WYKONANIE:
- tofug ugniatamy widelcem, dodajemy ksylitol, cynamon, mąkę i białko- dokładnie mieszamy
- ciasto przekładamy na deskę (delikatnie podsypujemy mąką), ugniatamy w wałeczek- kroimy w romby
- gotujemy w garnku wodę z dodatkiem laski cynamonowej, do gotującej się wody wrzucamy kluseczki- czekamy aż się wynurzą (ok 3-4 min)
- gotowe kluseczki przekładamy na talerz, ścieramy na nie jabłko, posypujemy cynamonem i orzechami włoskimi
4 komentarze
Witam. Proszę wkleić banerek akcji :)
OdpowiedzUsuńJUż widze - dziękuję ;)
OdpowiedzUsuńTo jabłko z cynamonem mnie urzeka, leniwych w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam, ale chyba pora je zrobić :> Bardziej jesiennie być nie mogło - ale to jesień w przyjemnym wydaniu ;)
OdpowiedzUsuńO proszę! Chyba w tym samym czasie nam się zachciało leniwych i to z jabłkiem i z cynamonem. Ciekawa jestem jak smakują te z żytnią mąką.
OdpowiedzUsuń