karobowa owsianka kokosowa (SERNICZEK)
Na taki poniedziałek czekałam od ostatniego dnia wakacji. Odpoczynek, zero szkoły, czas dla siebie i przede wszystkim dużo snu! Od października moje weekendy trwają jedynie jeden dzień, jakim jest niedziela... Przez cały czas natłok obowiązków i pracy kumuluje się, a doba nie wystarcza na zregenerowanie sił. Dlatego cieszę się dłuższym weekendem, serwując na śniadanie pyszną, rozgrzewającą owsiankę- serniczek o smaku karobowo-cynamonowym na mleku kokosowym.
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki płatków owsianych
- łyżka otrębów
- szklanka mleczka kokosowego
- 50g tofu
- łyżeczka karobu
- łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
- Płatki owsiane wraz z otrębami gotujemy w mleku kokosowym (gdy brakuje płynu, dolewamy mleka)
- po 5 min dodajemy cynamon, karob i rozdrobnione tofu
- całość mieszamy i gotujemy kolejne 5 min- stale kontrolujemy zawartość płynu
- gotową owsiankę przelewamy do miseczki i podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie: figa, migdały, nerkowce, jagody goji oraz mielony len)
Tags:
cynamon
deser
figa indyjska
karob mielony
migdały
mleko kokosowe
orzechy nerkowca
otręby
płatki owsiane
tofu
6 komentarze
Intryguje mnie kolor, wszelkich karobowych wynalazków kulinarnych ;)
OdpowiedzUsuńJa też dziś miałam wolne i też jadłam owsiankę, ale nie tak ubogaconą :) Twoja wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że na leniwy poniedziałek ta owsianka jest idealna !
OdpowiedzUsuńO cudna mniammm :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelakie owsianki, ale Twoja to małe dzieło sztuki! Aż żal zjadać hihi :)
OdpowiedzUsuńsuper owsianka! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs śniadaniowy
http://cotakpachnie.com.pl/2015/11/05/gluten-free-box/