karobowa owsianka kokosowa (SERNICZEK)

Na taki poniedziałek czekałam od ostatniego dnia wakacji. Odpoczynek, zero szkoły, czas dla siebie i przede wszystkim dużo snu! Od października moje weekendy trwają jedynie jeden dzień, jakim jest niedziela... Przez cały czas natłok obowiązków i pracy kumuluje się, a doba nie wystarcza na zregenerowanie sił. Dlatego cieszę się dłuższym weekendem, serwując na śniadanie pyszną, rozgrzewającą owsiankę- serniczek o smaku karobowo-cynamonowym na mleku kokosowym.


SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • łyżka otrębów 
  • szklanka mleczka kokosowego
  • 50g tofu
  • łyżeczka karobu
  • łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
  1. Płatki owsiane wraz z otrębami gotujemy w mleku kokosowym (gdy brakuje płynu, dolewamy mleka)
  2. po 5 min dodajemy cynamon, karob i rozdrobnione tofu
  3. całość mieszamy i gotujemy kolejne 5 min- stale kontrolujemy zawartość płynu
  4. gotową owsiankę przelewamy do miseczki i podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie: figa, migdały, nerkowce, jagody goji oraz mielony len)

Share:

6 komentarze

  1. Intryguje mnie kolor, wszelkich karobowych wynalazków kulinarnych ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też dziś miałam wolne i też jadłam owsiankę, ale nie tak ubogaconą :) Twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że na leniwy poniedziałek ta owsianka jest idealna !

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelakie owsianki, ale Twoja to małe dzieło sztuki! Aż żal zjadać hihi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super owsianka! :)

    Zapraszam do mnie na konkurs śniadaniowy
    http://cotakpachnie.com.pl/2015/11/05/gluten-free-box/

    OdpowiedzUsuń