chałwa lniana

Oczarowana pięknym opakowaniem chałwy lnianej, którą znalazłam w spożywczaku, bez zastanowienia sięgnęłam po jedną paczuszkę i szybko zaczęłam przyglądać się składnikom. Ze skróconego opisu produktu wynikało, że chałwa będzie w stu procentach zdrowa- stały trik producenta, na który często się nabieramy. Zaczęłam czytać listę w: cukier, olej, kwasy, itp... Gdzie tu zdrowie, naturalność? Od razu postanowiłam zrobić takową chałwę w domu, aczkolwiek żeby mieć porównanie, kupiłam też tą sklepową. Która lepsza? Bez wątpienia domowa !



SKŁADNIKI:


  • 100g suszonej żurawiny
  • 50 siemienia lnianego
  • 10g białego sezamu

WYKONANIE:

Żurawinę zalewamy wrzącą wodą i moczymy ok 7 min, następnie odcedzamy. Len wraz z sezamem mielimy kilka minut. Do zmielonych składników dodajemy żurawinę i ponownie mielimy- dokładnie. Całość przekładamy na papier do pieczenia i rękoma ugniatamy tworząc płaski prostokąt- następnie papier zginamy z każdej strony, zamykając w nim naszą chałwę. Całość przekładamy do zamrażarki na 40 min- wyciągamy i kroimy w kwadraciki.  Gotowe kawałeczki chałwy przekładamy do pojemniczka i przechowujemy w lodówce.




Pochwalę się, że dostałam od taty lampę do aparatu, teraz mogę robić zdjęcia nawet przy największych ciemnościach. Bardzo się cieszę! :D
Uciekam zajadać się chałwą razem z Paulinką


Share:

9 komentarze

  1. Dzięki! akurat jestem na diecie :D wygląda przepysznie! :)
    http://cheery-friendly-girl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze chciałam takiej spróbować! Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pychota! Świetne robisz zdjęcia :D
    PS Co się stało w palec ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję <3
      Rozcięłam jak otwierałam puszkę z mlekiem kokosowym :c

      Usuń
  4. Pokaż mi jaką lampę dostałaś, tą co ja? :D Wspaniała chałwa, muszę taką zrobić, bo jestem chałwomaniaczką :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Też już od jakieś czasu planujemy ją zrobić :) Niestety, zawsze jest coś innego jeszcze do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wydaje mi się, że po dokładnym zmieleniu chałwa będzie wyglądać nieco inaczej niż na zdjęciach. Czy rzeczywiście mielemy dokładnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałam się mielić jak najdokładniej dokładniej, jednak mój mikser zostawił mniej zmielone elementy. :]

      Usuń