bezglutenowy deser z puddingiem
Deser dla każdego: małego lub dużego podjadacza słodkości. Czeka gotowy w lodówce, czai się na półce, liczy, że zaraz ktoś go z niej wyciągnie. Długo czekać nie musi. Z samego rana sięgam po słodycz i delektuję się smakiem, zapominając, że miałam zostawić odrobinę deserka mamie. Muszę zrobić powtórkę-zdecydowanie- teraz w wersji dwa razy większej ...
SKŁADNIKI
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
- kiwi
- łyżka nasion chia
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- garść nerkowców
WYKONANIE
Płatki jaglane gotujemy ok 3 min w mleku migdałowym, następnie przekładamy je do pucharka. kiwi obieramy, część układamy woków pucharka, resztę kroimy w kosteczkę i wraz z orzechami nerkowca przykrywamy warstwę jaglanki. Nasiona chia mieszamy z mlekiem sojowy-dokładnie mieszamy. Odkładamy na chwilę do stężenia- ok 15 min (ja tego nie zrobiłam, co było błędem). Zgęstniałe już troszkę nasiona chia przelewamy do pucharka, po czym odkładamy do lodówki.
4 komentarze
Bardzo łatwy przepis i zdrowy deser :)
OdpowiedzUsuńszkoda że teraz w mojej lodówce nie ma tego cuda :D
OdpowiedzUsuńNa pewno każdemu taki deser posmakuje :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszny a do tego tak szybki w przygotowaniu i zdrowy - deser idealny :)
OdpowiedzUsuń