chrupkie chlebki ziarniste


Słyszał ktoś kiedyś o trzyskładnikowych przekąskach ? Nie? W takim razie z chęcią podzielę się z wami moim nowym odkryciem: dynia, len i słonecznik. Trzy zdrowe ziarna zmieszane razem tworzą niebanalną całość- chrupiące chlebki, które dostarczają organizmowi dużą dawkę zdrowych tłuszczów.


SKŁADNIKI:


  • szklanka lnu
  • szklanka ziaren słonecznika
  • szklanka ziaren dyni
  • 1/2 szklanki wody

WYKONANIE:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, po czym odstawiamy na około godzinę aby "zalepiły się wodą". Na papier do pieczenia przekładamy zgęstniałe ziarna- formujemy płaskie prostokąty. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Następnie uchylamy drzwiczki od piekarnika na kilka minut i ponownie pieczemy - tym razem ok 8 min w 175 stopniach. Cały czas kontrolujemy stan ziarenek- czy się nie palą. 




Share:

18 komentarze

  1. Ciężko uwierzyć, że są tak zwarte bez białka ani niczego takiego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba dzieki magicznej mocy lnu , ktory w połączeniu z woda robi kleik ;D

      Usuń
  2. Jestem w szoku, że skleiły się w ten sposób za pomocą wody :)
    Muszę wypróbować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc sama byłam zdziwiona , że się udało :D tak naprawdę to był taki mały eksperyment :D ale sprawdzone - trzymają się , więc zachęcam do próbowania :D

      Usuń
  3. O! Opisywałyśmy jakiś czas temu identyczne chlebki Irenki i były przepyszne, nigdy ich jednak nie próbowałyśmy zrobić same! Dzięki za przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uuuu... ile zmian na stronce :D Ale przepisy niezmiennie pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wyglądają apetycznie :) Sama chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, że wyszło? :D A mój luby wcina je z ogromną chęcią :D

      Usuń
    2. Bardzo się z tego powodu! Nie mogły się nie udać :D Len czyni cuda ;3

      Usuń
  6. Wspaniałe! Robiłam kiedyś podobne, ale dzięki Tobie przypomniałam sobie o ich istnieniu! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Łe, niestety nam się rozsypały te chlebki :/ Nie wiemy co zrobiłyśmy nie tak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku szkoda ! Moze za mało wody ! Albo ziarna za krotko się moczyły?

      Usuń
    2. Pierwsze moczyły się godzinę ale drugie już prawie 3, wody było sporo i nadal nic :/ Chyba kiepski dzień miałyśmy xD

      Usuń
    3. No to ja nie rozumiem :C Kilka osób, które je robiły, napisały, że im wyszło.
      Wychodzi na to, że jak będę robić te chlebki jeszcze raz, muszę się podzielić :D

      Usuń
    4. Nie damy im za wygraną! Będziemy robić jeszcze raz :D

      Usuń
    5. Robiłyśmy! Tym razem dodatkowo dodałyśmy trochę zmielonego lnu i chlebki się nie rozpadły :D

      Usuń
  8. Należy się nagroda za wytrwałość ... Jednak szkoda, że nie wyszło ze składników z przepisu :( musimy używać inny len :p

    OdpowiedzUsuń