chrupkie chlebki ziarniste
Słyszał ktoś kiedyś o trzyskładnikowych przekąskach ? Nie? W takim razie z chęcią podzielę się z wami moim nowym odkryciem: dynia, len i słonecznik. Trzy zdrowe ziarna zmieszane razem tworzą niebanalną całość- chrupiące chlebki, które dostarczają organizmowi dużą dawkę zdrowych tłuszczów.
SKŁADNIKI:
- szklanka lnu
- szklanka ziaren słonecznika
- szklanka ziaren dyni
- 1/2 szklanki wody
WYKONANIE:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, po czym odstawiamy na około godzinę aby "zalepiły się wodą". Na papier do pieczenia przekładamy zgęstniałe ziarna- formujemy płaskie prostokąty. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Następnie uchylamy drzwiczki od piekarnika na kilka minut i ponownie pieczemy - tym razem ok 8 min w 175 stopniach. Cały czas kontrolujemy stan ziarenek- czy się nie palą.
18 komentarze
Ciężko uwierzyć, że są tak zwarte bez białka ani niczego takiego :D
OdpowiedzUsuńTo chyba dzieki magicznej mocy lnu , ktory w połączeniu z woda robi kleik ;D
UsuńJestem w szoku, że skleiły się w ten sposób za pomocą wody :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis ;)
Szczerze mówiąc sama byłam zdziwiona , że się udało :D tak naprawdę to był taki mały eksperyment :D ale sprawdzone - trzymają się , więc zachęcam do próbowania :D
UsuńO! Opisywałyśmy jakiś czas temu identyczne chlebki Irenki i były przepyszne, nigdy ich jednak nie próbowałyśmy zrobić same! Dzięki za przepis :D
OdpowiedzUsuńUuuu... ile zmian na stronce :D Ale przepisy niezmiennie pyszne !
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają apetycznie :) Sama chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWiesz, że wyszło? :D A mój luby wcina je z ogromną chęcią :D
UsuńBardzo się z tego powodu! Nie mogły się nie udać :D Len czyni cuda ;3
UsuńWyglądają doskonale!
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Robiłam kiedyś podobne, ale dzięki Tobie przypomniałam sobie o ich istnieniu! <3
OdpowiedzUsuńŁe, niestety nam się rozsypały te chlebki :/ Nie wiemy co zrobiłyśmy nie tak.
OdpowiedzUsuńJejku szkoda ! Moze za mało wody ! Albo ziarna za krotko się moczyły?
UsuńPierwsze moczyły się godzinę ale drugie już prawie 3, wody było sporo i nadal nic :/ Chyba kiepski dzień miałyśmy xD
UsuńNo to ja nie rozumiem :C Kilka osób, które je robiły, napisały, że im wyszło.
UsuńWychodzi na to, że jak będę robić te chlebki jeszcze raz, muszę się podzielić :D
Nie damy im za wygraną! Będziemy robić jeszcze raz :D
UsuńRobiłyśmy! Tym razem dodatkowo dodałyśmy trochę zmielonego lnu i chlebki się nie rozpadły :D
UsuńNależy się nagroda za wytrwałość ... Jednak szkoda, że nie wyszło ze składników z przepisu :( musimy używać inny len :p
OdpowiedzUsuń