Jagielnik (sernik) z kaki i morwą białą

 Jagielnik zrobiony beż użycia blendera? Jest to definitywnie wykonalne. Po przyjeździe ze studiów do domu, wyczekiwałam momentu w którym wejdę do kuchni i zacznę piec, gotować, kombinować. Niestety czekała na mnie zła wiadomość: blender jest w naprawie. Nie poddałam się, zaparcie dążyłam do zrobienia sernika-jagielnika, który od kilku dni chodził mi po głowie. Jak wyszedł? Efekt możecie zobaczyć na zdjęciach :D

Jeśli jesteście ciekawi, jakie właściwości zdrowotne skrywa w sobie morwa, to zapraszam was do przeczytania TEGO artykułu.📄
http://drogadosiebie.pl/ziola/biala-morwa/

 SKŁADNIKI:

JAGIELNIK:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 małe banany
  • 2 kaki
  • garść suszonej morwy
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • odrobina mleka migdałowego
  • 2 łyżki słodzika (ksylitol, stewia, miód)

 POLEWA:

  • 33g czekolady 100% (może być mniej)
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki wody

 WYKONANIE:

Kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody razem z bananami. Po ugotowaniu, dolewamy mleko migdałowe, dosładzamy, dodajemy olej kokosowy i całość blendujemy (ja wszystko wymieszałam i ugniotłam ;D). Po uzyskaniu gładkiej konsystencji do masy jaglanej dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę kaki oraz morwę. Całość przekładamy do wysmarowanej olejem kokosowym formy do pieczenia ciast- pieczemy w 180stopniach przez 40 min.
Polewa: Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy olej kokosowy i czekoladę- całość mieszamy i rozpuszczamy- smarujemy upieczony jagielnik. Gotowe ciasto posypujemy migdałami i odkładamy do chłodnego pomieszczenia/ lodówki


Share:

8 komentarze

  1. Ale cudo! Chyba nie skończyłabym na jednym kawałku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie bombowe połaczenie smaków, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie bardzo smaczne, morwę uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wyszedł zacnie :D
    Wszystkiego dobrego, samych najsłodszych chwil w nowym roku :*

    OdpowiedzUsuń